Yes-R
Aangepast

Yes-R heeft zin in de Afrika Cup: Marokko heeft een heel sterk team

"Ik sta al een half jaar te popelen." Dat zegt Yes-R, die als commentator bij FoxSports vanavond eerste rang zit bij de Afrika Cup. "Ik volg dit echt al van jongs af aan. En Nederlandse vrienden vinden het ook geweldig om te zien."

Afgelopen zaterdag is de Afrika Cup afgetrapt in Gabon en vanavond begint het toernooi pas echt voor veel Marokkaanse Nederlanders. Dan speelt Marokko de eerste wedstrijd, tegen de Democratische Republiek Congo. Een belangrijke wedstrijd: het land won in 1976 voor de eerste en enige keer de Afrika Cup.

Hakim Ziyech

"Marokko heeft nu een heel sterk team. Natuurlijk verbaast het iedereen dat Hakim Ziyech er niet bij is, maar dat is een beslissing van de coach. We zien hem schitteren bij Ajax hij is bij Twente goed losgegaan, dus je weet wat voor kwaliteit hij in huis heeft. Dat bewijst maar hoeveel kwaliteit er in het Marokkaanse nationale elftal zit."

Hakim Ziyech

Veel mensen zijn teleurgesteld en denken zelfs, laat ze maar verliezen. "Ik had het hem zelf ook gegund. Het is lullig: hij kiest voor Marokko en laat een groot land als Nederland zitten, en dan wordt hij niet geselecteerd. Dat gaat aan je knagen, dat gun je zo'n jongen niet. Tegelijkertijd kan het hem sterker maken. En hopelijk kan-ie wel met Marokko naar het WK."

Dus gaat Marokko vanavond winnen? "Ze hebben een coach die je serieus moet nemen, want hij heeft wel de afgelopen drie keer gewonnen met drie verschillende landen, dat zegt wel wat", zegt Yes-R.

"Ik denk dat als ze écht als team gaan spelen, en echt gewoon het gevoel hebben, nou moeten we die cup weer eens naar Marokko meenemen, dat Marokko dan heel ver kan komen. Ik zeg 2-1."

Hockeycoach

Bij de Marokkaanse voetbalclub Magreb'90 in Utrecht wilde iedereen op tijd naar huis, want ze willen de wedstrijd zien. Kahlid is jeugdtrainer. "Ik heb dubbele gevoelens, want zijn ze er wel klaar voor? Ziyech is niet mee, andere topspelers zijn niet mee."

Khalid (rechtsvoor) bij Magreb'90

Maar volgens Yes-R hebben ze een Franse trainer die al wel vaak de Afrika Cup heeft gewonnen. Dus dan heeft hij er misschien wel verstand van? "Verstand van wat? Voetballen? Dat denk ik niet, als je Ziyech thuislaat, in topvorm.", zegt Khalid. "Misschien moet-ie hockeycoach worden?"

Kan Marokko nog winnen dan? "Ze moeten gewoon als team spelen. Je kan winnen, je kan verliezen. Maar je kan wel betere spelers meenemen om te winnen. Ik ken die trainer niet, maar heeft hij wel twee ogen? Zo iemand hoort er gewoon bij, klaar."

Dus wat wordt het? Marokko-Congo: 3-1 voor Marokko. Maar als ik er geld op moet zetten: gelijkspel."

Ismail staat juist volledig achter de beslissing van de coach. "Hij heeft z'n kansen gehad bij het elftal, ik betwijfel of hij het verschil had gemaakt voor Marokko. Ik hoop juist dat Marokko nou gaat winnen. Met 3-0. Ik denk dat Marokko de kwartfinale haalt."

De één is voor Real Madrid, de ander voor Barcelona... ik ben voor Egypte.

Yes-R

Yes-R kijkt eigenlijk meer uit naar een wedstrijd op dinsdag: Egypte-Mali. "Het Marokkaanse elftal vind ik echt een enorm goed voetbalteam, maar mijn hart ligt toch bij het Egyptische elftal." Yes-R heeft een Marokkaanse moeder en een Egyptische vader. "De één is voor Real Madrid, de ander voor Barcelona... ik ben voor Egypte."

Volgens hem wordt dit ook spannend. "Ik hoop dat ze het gaat halen. Egypte heeft al zeven keer de Afrika Cup gewonnen, een record. Maar de afgelopen drie toernooien zijn ze er niet bij geweest, dit is dus een comeback."

"Het is een nieuwe generatie, met grote namen. En wat wordt het morgen? "2-0 voor Egypte."

Deel artikel: