Lost Frequencies
Aangepast

'In Groningen kun je de wereldster van morgen zien'

Groningen is de komende dagen weer even het middelpunt van de Europese muziekwereld tijdens Eurosonic/Noorderslag. Leuk voor de stad en voor muziekliefhebbers, maar voor de 342 acts die er optreden staat er heel veel op het spel. Zij moeten hier de optredens voor de rest van het jaar zien binnen te halen.

"Festivaldirecteuren, concertorganisatoren, bookers, labelbazen, muziekjournalisten: ze lopen er allemaal rond om te kijken of ze het nieuw talent kunnen spotten. Eurosonic is echt de aftrap van het muziekjaar. Iedereen uit het circuit is er", zegt muziekjournalist Atze de Vrieze. "Als je het hier goed doet, dan gaat de rode loper de rest van het jaar voor je uit."

Een optreden van Da Chick

"Voor beginnende bands is het daarom heel belangrijk dat je wordt uitgenodigd om te komen spelen", legt Atze uit. "De meeste echt grote namen voor de zomerfestivals zijn al geboekt, maar festivals zijn altijd op zoek naar nieuwe namen en die hopen ze hier te vinden."

Op de radio

En dat is niet het enige. De nieuwe muziek die jij het het komende jaar op de radio hoort, wordt ook in Groningen gespot. "Wij als radiostation proberen er echt nieuw talent uit te vissen en te kijken of we wat kunnen vinden dat het dit jaar heel goed gaat doen."

De Afterpartees vorig jaar

En val je op in Groningen, dan kan het snel gaan. Neem de Britse Dua Lipa. Vorig jaar trad ze op bij Eurosonic, "Het was haar eerste optreden buiten Groot-Brittannië", vertelt de programmeur van het festival Joey Ruchtie, Niet veel later scoorde ze in veel landen een hit met Be the One en ook Hotter than Hell deed het goed: met meer dan 68 miljoen plays op Spotify.

En zo zijn er meer voorbeelden van artiesten voor wie Eurosonic hun springplank naar een succesvolle carrière betekende. Ben Howard en Crystal Fighters, bijvoorbeeld, maar ook voor het Nederlandse Kyteman Orchestra begon het balletje echt te rollen na succesvolle optredens in Groningen.

Duizenden inschrijvingen

Als band kun je jezelf inschrijven voor het festival. "We krijgen duizenden inschrijvingen binnen," vertelt Joey. Daaruit kiezen ze dan zo'n 300 acts die een plekje in de programmering krijgen. "Daar ben je niet in een weekje mee klaar", lacht hij. "Zodra de inzendingen binnenkomen beginnen we met luisteren." Niet hele nummers, maar het intro, een couplet, het refrein. "Vaak weet je het al snel genoeg."

Met die selectie gaan ze vervolgens nog naar festivalorganisatoren en radiostations in Europa. "We vragen hen of ze een rijtje met namen kunnen maken van artiesten waar we rekening mee moeten houden, of acts die zijn opgevallen." En zelf reist hij ook heel wat Europese festivals af om talent te spotten dat een plekje op Eurosonic verdient.

Alle Farben tijdens Noorderslag vorig jaar

Die 300 acts die vervolgens mogen optreden krijgen niet met het makkelijkste festivalpubliek te maken. Er komen meer dan 4000 mensen uit de muziekindustrie," vertelt Joey. Grofweg de helft van het publiek is professioneel met muziek bezig. De andere helft valt in de categorie fanatieke muziekliefhebber,

"Je hebt niks aan een festival met alleen maar industriemensen die achterin de zaal met hun armen over elkaar staan," zegt Atze. "Gelukkig lopen er ook genoeg fanatieke muziekliefhebbers die zoveel mogelijk optredens willen zien."

"Met zoveel nieuwe artiesten waar je nog nooit van gehoord hebt, moet je het vooral leuk vinden om nieuwe muziek te horen. Maar dan heb je ook wel de kans om de wereldster van morgen te ontdekken," vult Joey aan.

Als artiest hoop je dus op een zo succesvol mogelijk optreden in Groningen en lovende kritieken van de Europese muziekpers. Maar zelfs als je weinig indruk maakt, hoeft dat niet per se einde carrière te betekenen. "Sam Smith is nu een grote naam, maar die viel in 2014 echt heel erg tegen, zegt Atze. "Misschien had hij zijn dag niet."

De NOS en NTR doen zaterdag 14 januari live-verslag van Noorderslag, Met onder andere interviews met artiesten en de winnaar van de Popprijs 2016. Presentatie door Annechien Steenhuizen om 23.05 op NPO 3

Deel artikel: