Jonathan Martinez zat jarenlang vast voor onder meer overvallen en diefstallen
Aangepast

'Snitchen doe je gewoon niet binnen de straatcultuur'

Geheime informatie doorspelen in ruil voor geld. Klinkt misschien fout, maar het is wat de politie beoogt met een nieuwe klik-kalender die in gevangenissen wordt uitgedeeld.

Die hele kalender vind je hier. En dit is ongeveer het idee:

De politie hoopt dat gevangen die iets weten gaan praten. Maar helpt zo’n klik-kalender? Volgens ex-gedetineerde en jongerenwerker Jonathan Martinez wordt het lastig om gevangenen op die manier te laten praten. Want binnen de straatcultuur is snitchen onvergeeflijk, zegt Martinez.

"Iemand verraden doe je gewoon niet als crimineel. Wie naar de politie stapt, krijgt te maken met de consequenties. Een snitch, oftewel verrader, wordt vijandig aangekeken en niemand wil wat met diegene te maken hebben. Vaak worden ze ook bedreigd."

Jongeren zien snitchen als iets fouts, maar eigenlijk help je iemand.

Ex-gedetineerde en jongerenwerker Jonathan Martinez

Martinez zat in Rotterdam in een jeugdbende. Hij hield zich bezig met straatroven en diefstallen. Tot hij zelf werd verraden. Hij moest twee jaar zitten.

"In het begin was ik boos. Vrienden verraden elkaar niet. Maar uiteindelijk ben ik diegene wel dankbaar. In de gevangenis heb ik goede mensen ontmoet die mij op het juiste pad brachten."

Tegenwoordig heeft Martinez een stichting die jonge ex-gedetineerden helpt. Hij adviseert hen om naar de politie te stappen als ze informatie hebben. "Jongeren zien snitchen als iets fouts, maar eigenlijk help je iemand. Je haalt hem uit de wereld waarin hij of zij zit."

Na twee jaar in de cel werd Jonathan Martinez jongerenwerker

Een kalender zal volgens de ex-gedetineerde niet gelijk werken. "Het moet niet blijven bij een mooie kalender. Ook de instelling van gevangenen moet veranderen. Het moet acceptabel worden om naar de politie te stappen."

Wel kan de kalender medegedetineerden van daders onder druk zetten. "Ze zien de zaak erop staan en krijgen dan misschien het gevoel dat ze iets kunnen oplossen", zegt Martinez.

Volgens hem moet de politie inzetten op het anoniem melden van misdaden. "De anonimiteit en de veiligheid van mensen moeten gegarandeerd worden. Dan pas heb je kans dat mensen gaan praten."

Deel artikel: