No pants subway ride

Zonder broek de metro in: no pants subway ride bestaat 15 jaar

Zit je lekker met je oortjes in voor je uit te staren in de metro, gaat er opeens iemand voor je staan zonder broek. Het kan je vandaag zomaar overkomen in Berlijn, Londen, Praag, Washington en tientallen andere steden wereldwijd. Voor de zestiende keer wordt namelijk de No pants subway ride georganiseerd.

De traditie begon op 5 januari 2002 toen zeven gasten van Improv Everywhere, een groep comedians uit New York, in hun ondergoed de metro namen. Ze deden alsof ze elkaar niet kenden en als iemand ze iets vroeg, zeiden ze gewoon dat ze hun broek waren 'vergeten'. Vergelijk het maar met een flashmob, waarbij voorbijgangers plotseling hetzelfde dansje beginnen te doen op straat en daarna weer uit elkaar gaan alsof er niets aan de hand is.

Blijkbaar vonden de grappenmakers het zo leuk om te doen, dat ze besloten de No pants subway ride ieder jaar te organiseren. En met succes: er kwam media-aandacht en steeds meer mensen in verschillende steden deden mee. Alleen al in New York doen de laatste jaren zo'n 4000 mannen en vrouwen mee.

Toch ziet niet iedereen er de grap van in. Zo werden in 2006 acht mensen geboeid afgevoerd in hun ondergoed door de New Yorkse politie. Uiteindelijk mochten ze gewoon weer gaan en bleek er niets illegaal te zijn aan de actie.

In 2015 probeerden de Letse autoriteiten het evenement tegen te houden, wat uiteindelijk niet doorging toen journalisten daar lucht van kregen. En vorig jaar wilde de politie in Moskou een hartig woordje spreken met de organisator van de lokale No pants subway ride, maar ook hij bleek uiteindelijk niets verkeerd te hebben gedaan.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Wie vandaag ook in Nederland wil meedoen, heeft pech. Het lijkt erop dat de laatste No pants subway ride in 2015 werd georganiseerd in ons land. Maar wees niet getreurd, iedereen kan z'n eigen lokale editie organiseren. Wie het initiatief wil nemen voor 2018, hoeft alleen een Facebook-evenement aan te maken en kan zich aanmelden bij Improv Everywhere. En je moet je familie, vrienden en kennissen natuurlijk zo gek krijgen.

Deel artikel: