Het einde der tijden?
Aangepast

'De duivel laat zich niet zomaar op de foto zetten'

Lekker begin van het nieuwe jaar: de duivel die op een foto de wereld over gaat.

Ene Richard Christianson maakte de foto op 1 januari, vlak na middernacht in Phoenix, Arizona. Of 's avonds, aan de zuidkant van Tucson in Arizona, daarover verschillen de meningen. Hij zette de foto in ieder geval op Facebook en stelde de volgende vraag:

What the hell do you see in this picture for reals ??? Anybody

Richard Christianson
Het einde der tijden?

De foto ging viral en de vraag werd op verschillende manieren beantwoord: het is het einde der tijden, de duivel, nee, juist een engel, een palmboom, een standbeeld, een paard met ruiter... Het raadsel blijft, want Christianson verwijderde z'n post nogal snel en sindsdien tast iedereen in het duister.

Tijd voor de deskundige blik van fotograaf Hans Aarsman, die er voor ons best even serieus op in wilde gaan. "Sowieso is het al raar dat de duivel zich laat fotograferen. Hij is er altijd, en áls-ie dan op de foto komt, is het weer heel vlekkerig en donker. Dus vanuit de logica beredeneerd kan het de duivel niet zijn."

Maar het is wel een geheimzinnige foto: "De maker heeft niet gezegd waar hij de foto precies heeft genomen, of wanneer. Misschien was er wel een optocht van Transformers-robots." Bovendien heeft hij alle gegevens en eigenschappen van de foto weggehaald en beantwoordt hij er geen vragen over op Facebook.

Daarom is de conclusie: "Dit is een poetsbeeld. Alles is weggepoetst. Die vormpjes van die 'vleugels' heb je overal, die plak je in een straatbeeld en klaar. Waarom anders weer zo klein en onscherp? Een poetsbeeld."

Deel artikel: