Aangepast

Handleiding om student met zelfmoordneiging te herkennen

Zelfmoord is een van de grootste doodsoorzaken onder studenten, zegt Bureau Studentenartsen in Amsterdam, huisartsen die studenten helpen op de Universiteit van Amsterdam. Daarom hebben ze een handleiding bedacht om zelfmoordneigingen bij studenten beter te herkennen.

Daar staat bijvoorbeeld in dat je goed op gedragsveranderingen moet letten, of iemand stiller is dan normaal, in zichzelf gekeerd is of vaak niet komt opdagen.

"We weten dat er veel studenten zijn waar het niet goed mee gaat, die eenzaam zijn en eigenlijk verzuimen om hulp in te roepen", zei directeur Bureau Studentenartsen Peter Vonk in Radio EenVandaag. Daar hebben ze vorig jaar onderzoek naar gedaan. Op de UvA hebben ze ook een studentengezondheidstest, een online vragenlijst over leefstijl, angsten, depressie. "Daarin vragen we ook naar zelfmoord, of gedachten over zelfmoord."

Slechtere gezondheid

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hebben studenten vaak een slechtere gezondheid dan werkende jongeren, zegt Vonk. "Het is een spannende fase in hun leven, met veel veranderingen, prestatiedruk, uit huis gaan, nieuwe vrienden zoeken. Eenzaamheid ligt op de loer. Anders dan op de werkvloer, belt niemand waar je blijft als je niet komt opdagen. Studenten kunnen weken eenzaam op hun kamertje blijven zitten."

We worden in de wieg gelegd met een prijs achter onze naam, en daar moeten we aan voldoen.

Studente

Deze studente is blij met het nieuwe protocol. "Vier weken geleden heeft een meisje bij ons zelfmoord gepleegd. Toen zijn we wel wakker geschud."

Volgens haar ligt er heel veel druk op deze generatie. "We hebben veel studiedruk, veel studieschulden, we moeten presteren. We worden eigenlijk in de wieg gelegd met een prijs achter onze naam, en daar moeten we aan voldoen. Dat is zwaar. Maar daarom is het belangrijk om onze generatie een beetje in de gaten te houden."

Vonk erkent dat niet iedereen te helpen is met dit protocol. "Maar als je het signaleert, kan je studenten aansporen om hulp te zoeken en dan kunnen we er ook wat aan doen."

Hier kan je de handleiding vinden, die ook naar alle hogescholen en universiteiten in Nederland is gestuurd.

Deel artikel: