'Na het ongeluk kreeg ik nog dezelfde dag een uitreisverbod'

  • Harro Brouwer

    Verslaggever NOS op 3

  • Harro Brouwer

    Verslaggever NOS op 3

Honderdduizenden Nederlanders stappen binnenkort weer in de auto naar de sneeuw. Of vliegen naar zonnige landen waar ze een auto huren. Het laatste waar je dan aan denkt, is waar je mee te maken krijgt als je betrokken raakt bij een ongeluk.

Alexander, student Rechten en Bedrijfskunde, kan daarover meepraten. Deze zomer had hij een leuke vakantie in Turkije. Hij was met vrienden onderweg naar het vliegveld, toen hij bij het uitvoegen in botsing kwam met een motorrijder. "Wij waren niet gewond, maar de motorrijder moest naar het ziekenhuis met volgens mij een hersenschudding en een gecompliceerde beenbreuk. Ik kreeg nog dezelfde dag een uitreisverbod."

"In Nederland volgt niet altijd een strafzaak. Dat kan in andere landen anders zijn", zegt Yda Matthijssen, jurist bij de ANWB. "Je krijgt als toerist niet alleen te maken met een andere taal, maar ook met andere regels als het bijvoorbeeld gaat om strafvervolging."

Voor iedereen die binnenkort de sneeuw opzoekt in populaire wintersportgebieden, hierbij een paar tips om ellende te voorkomen:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Student Alexander zei na zijn ongeluk in Turkije tegen de politie dat hij "honderd procent schuldig" is. "Ik dacht, als ik dat niet zeg, dan kan het tegen me worden gebruikt. Maar achteraf vind ik niet dat ik als enige schuldig ben." Zes weken lang mocht hij Turkije niet uit.

"Je weet met het Turkse rechtssysteem niet wat je te wachten staat. Uiteindelijk heb ik geschikt met het slachtoffer. Hij heeft de aanklacht (roekeloos rijgedrag waardoor een ongeluk is veroorzaakt) toen laten vallen."

Achteraf denkt Alexander dat de mislukte staatsgreep in Turkije hem heeft geholpen. "Daardoor is waarschijnlijk mijn strafzaak geseponeerd, omdat ze wel andere dingen aan hun hoofd hadden."

Hoge straffen

Straffen in het buitenland voor het veroorzaken van een ongeluk kunnen veel hoger zijn dan in Nederland. Dat is bijvoorbeeld in Australië het geval. Daar veranderde een jaar backpacken voor Jade Belt in een hel. Afgelopen oktober was ze betrokken bij een dodelijk auto-ongeluk. In Australië wordt het veroorzaken van een dodelijk ongeluk als misdrijf gezien, waarop maximaal een gevangenisstraf staat van tien jaar.

Inmiddels is Jade weer thuis. Dat kon door donaties voor het financieel ondersteunen van de nabestaanden.

Maar ook dichter bij huis kan je flink in de problemen komen als je betrokken raakt bij een ongeluk. Als je bijvoorbeeld geen winterbanden hebt in een land waar die wel verplicht zijn. Naast een boete kan dit bij een ongeluk gevolgen hebben voor de hoogte van de schadevergoeding.

Jelle Smits van het Waarborgfonds benadrukt nog dat je altijd je groene kaart bij je moet hebben. Daarop staan je verzekeringsgegevens. "Wat veel mensen niet weten, is dat je vaak in Nederland de schade kunt afhandelen. Als de buitenlandse tegenpartij verzekerd is, moet die verzekeraar namelijk verplicht een vertegenwoordiger hebben in alle andere EU-lidstaten."

Deel artikel: