'Lenen voor buitenlandse studie moet makkelijker worden'

Of je even in een keer 14.000 euro collegegeld wilt overmaken, voordat je aan je studie in Londen begint. Het zorgt voor problemen bij Nederlandse studenten die een opleiding willen volgen in het buitenland.

Verschillende studentenorganisaties en de VVD, D66 en PvdA komen daarom vandaag met plannen om studeren in het buitenland toegankelijker te maken.

Flexibeler

"Als je het iets minder breed hebt, kun je niet zomaar zoveel geld neerleggen", zegt Jan Sinnige van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). "Het geld dat je als student leent in Nederland en het collegegeldkrediet dat je misschien ontvangt, komt namelijk gewoon maandelijks binnen."

De partijen willen dat dit flexibeler wordt. "Als je dus al je collegegeld in één keer moet betalen, moet je dat kunnen aangeven." Ook willen ze dat het collegegeldkrediet omhoog gaat. "In Nederland betaal je normaal gesproken 2000 euro collegegeld, maar in het buitenland is dat vaak veel hoger. Daar moet rekening mee worden gehouden", zegt Sinnige.

Winok Lapidaire.

Dat zou ook makkelijker zijn geweest voor Winok Lapidaire (24). Zij moest voordat ze aan haar studie in Londen kon beginnen direct omgerekend ruim 14.000 euro aan collegegeld overmaken. "Bovendien is een kamer in Londen ook niet goedkoop. Ik betaal ruim 700 euro in de maand en aan het begin moest ik dat bedrag ook nog eens als borg overmaken", zegt Winok.

Wereld van verschil

Toen ze in 2013 begon aan haar master Brain and Mind Sciences in de Britse hoofdstad kreeg ze nog studiefinanciering en kon ze bijlenen. Daardoor kon ze het leven daar wel betalen. Het collegegeld namen haar ouders voor hun rekening. "Zonder hen had ik het nooit kunnen doen. Ik moest ze dan ook wel overtuigen dat echt nuttig was om in Londen te studeren."

Maar twee jaar Londense bedragen ophoesten, had niet gekund. Gelukkig ging haar master in het tweede jaar verder in Parijs. "De bedragen daar zijn een wereld van verschil", zegt Winok. "Het collegegeld was daar slechts 261 euro voor een jaar en mijn kamer kostte de helft minder. Bovendien kreeg ik huurtoeslag én een stagevergoeding." Daardoor kon ze dan ook leven zonder de bijdrage van haar ouders.

Sebastiaan Kelder.

Ook Sebastiaan Kelder (24) moest voor zijn studie Liberal Arts & Sciences in New York een flink bedrag aan collegegeld neertellen. Maar hij kon gemakkelijk zijn studiefinanciering en lening uit Nederland omzetten naar de Verenigde Staten.

"Het probleem was alleen dat ik mijn collegegeld voor het hele semester in een keer moest betalen, terwijl mijn geld uit Nederland maandelijks kwam", zegt Sebastiaan. En dus moest hij geregeld langs bij de universiteit om te vragen of ze voor hem een uitzondering wilden maken, zodat hij in termijnen kon betalen. "En dat is best vervelend."

Om zijn dure studie te kunnen betalen, werkte hij een jaar fulltime. Naast het studeren zelf werkte hij ook nog eens 25 uur in de week en leende hij aanzienlijk bij om de kosten te dekken. "Elke keer als je meer wilt doen op een universiteit, moet je bijbetalen. Met alleen het basisbedrag kom je er niet. Je bent zo 20.000 euro kwijt."

Deel artikel: