Aangepast

Een oude of een jonge vader: wat is leuker?

Buggy of rollator? Er zijn steeds meer mannen die op latere leeftijd een kind krijgen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS). Uit dat onderzoek kwam nog een trend naar voren: steeds meer mannen worden jong vader. Daardoor blijft de gemiddelde leeftijd waarop mannen een kind krijgen 34,1 jaar.

Terwijl er steeds meer mannen voor hun dertigste een baby krijgen, verwekken er steeds meer boven de 45 nog een kind. Dat is dus óf hele dagen voetballen óf bridgen met je vader. Hoezeer beïnvloedt de leeftijd van je vader je jeugd? En wat is leuker?

Abdulkadir met z'n toen pasgeboren zoon

Abdulkadir (27) kiest voor het eerste. Op zijn achttiende werd hij voor het eerst vader; inmiddels heeft hij drie kinderen van 9, 6 en 4. "De eerste was ongepland: ik was jong en wist nog niet precies hoe anticonceptie werkte. Toen heb ik veel met mensen gepraat en besloten om hem te houden."

En daar heeft 'ie geen spijt van. "Mijn eerste kind was heel makkelijk. Hij heeft nooit een knikker in zijn neus gestopt, zeg maar. En mijn vriendin en ik hadden allebei genoeg inkomsten. Dus besloot ik op mijn 21ste een tweede kind te nemen."

Ik begrijp wat er in zijn koppie omgaat: hij durft me alles te vertellen.

Abdulkadir (27)

Dat Abdulkadir zo jong vader is, verandert de band die hij heeft met zijn zoon. "Ik begrijp wat er in zijn koppie omgaat: hij durft me alles te vertellen, omdat ik me kan inleven in zijn wereld. Ook z'n vriendjes komen veel vaker naar mij toe als ze een probleem hebben. Ze zien mij meer als een vriend."

En nog een voordeel: Abdulkadir kan gewoon mee in de ballenbakken. "Als we naar een speelpark gaan, doe ik aan alles mee: ik spring het allerhardst op de trampoline. Ik heb vroeger zelf aan turnen gedaan; dat komt nu nog van pas."

"Als mijn zoon 16 is, ben ik 35", vertelt Abdulkadir. "Dan komt hij in een leeftijd dat hij aan uitgaan begint te denken. Ik hoop dat ik dan mee mag: dan gaan we samen alle clubs af."

James

James (20) had niet zo'n vader; zijn vader was 56 toen hij hem kreeg en is dus inmiddels ruim in de 70. Maar echt last heeft hij daar nooit van gehad. "Ik weet niet anders."

Dat zijn vader niet meer met hem kon voetballen, was ook geen probleem. "Ik ben zelf ook helemaal geen sportief type, dus ik had geen behoefte om de hele dag te voetballen met mijn vader. En als ik rond wilde rennen, had ik daar mijn broer en zus voor. Die zijn vijf jaar ouder dan ik."

Ik kan het nu makkelijk vinden met mensen van verschillende generaties.

James (20)

James ziet juist de voordelen van het hebben van 'oude' ouders. "Ik kwam op plekken waar kinderen met jonge ouders niet zo snel zouden komen. Zo nam mijn moeder me altijd mee naar een oude-damesclub, en ging ik vaak naar de kerk. Daardoor ging ik meer om met oude mensen. Best leerzaam: ik kan het nu makkelijk vinden met mensen van verschillende generaties."

Nog een voordeel: James' vader ging vroeg met pensioen. Hij was dus lekker vaak thuis. "Het was een grappige situatie. Toen ik jong was, was mijn moeder thuis en mijn vader aan het werk. Maar vanaf m'n veertiende was het omgekeerd." En dat verbeterde de band met zijn vader. "We deden vanaf dat moment veel dingen samen."

Stoeien

Maar ja, een oudere vader is wel minder actief. Is dat een probleem? "En een kind heeft bijvoorbeeld het stoei-gedrag van een vader nodig", zegt Renske Keizer, hoogleraar vaderschap. "Het stoeien met een kind, wat een vader vooral doet, heeft een positief effect op de sociale emotionele ontwikkeling."

Daar maakt Sylvan (59) zich niet zo druk om. Hij heeft een zoontje van drie maanden, Abel. "Als je ouder bent, ben je wat rustiger", zegt Sylvan. "Je kan wat meer relativeren, je raakt niet zo snel in paniek."

Ik moet nog keihard werken en sta er nog middenin. Ik ga er nu vanuit dat dat stoeien nog steeds kan.

Sylvan (59)

Sylvan is niet de biologische vader van Abel. "Ik weet niet hoe ver het zaad achteruit gaat, maar ik wilde gewoon een gezond kind. Ik hoef niet per se mijn dna door te geven, dat vind ik niet zo belangrijk."

Maar ja, hij is straks al wel in de 60 als Abel nog jong is. "Dat klopt. Maar ja, je hebt papa's die achter het raam zitten en naar buiten kijken, maar dat is bij mij niet het geval. Ik moet nog keihard werken en sta er nog middenin. Ik ga er nu vanuit dat dat stoeien nog steeds kan. En later is voor later zorg. Dat kan je niet voorzien."

Sylvan wordt ook wel eens voor de opa van Abel aangezien. "Laatst waren we naar een restaurant en daar zat een tafel jongeren. Die zeiden dat ik zeker de trotse opa was. Dan moet ik lachen. Ze vonden het ook wel leuk om te zien, ik zit er helemaal niet mee."

Sylvan met Abel

Wat heb je liever?

Dus wat is nou beter: een jonge of een oude vader? Daar is de wetenschap nog niet uit. "Er zijn verschillende ideeën over", zegt Louis Tavecchio, emeritus-hoogleraar Pedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam. "Oude vaders zullen niet meer de fysieke kracht hebben van jonge vaders en kunnen vaak minder spannende dingen doen met hun kind. Dat zou een nadeel kunnen zijn."

Toch is dat niet het hele verhaal. "Oude vaders hebben wél vaker hun leven vaak goed op de rit: een stabiele carrière en minder zorgen om het huis. Daardoor zouden ze meer aandacht kunnen hebben voor hun jonge kind. We weten alleen niet welke van de twee perspectieven de boventoon voert."

Sowieso is er te weinig aandacht voor vaders in de wetenschap, vindt Tavecchio. "Het is bekend dat vaders net zo belangrijk zijn voor de ontwikkeling van een kind als moeders. Toch gaat maar zo'n 15 procent van de opvoedkundige literatuur over vaders."

Deel artikel: