Aangepast

Rusland heeft moeite met regenboogshirts in FIFA 17

Game-ontwikkelaar EA leek het wel een mooi gebaar. In voetbalspel FIFA 17 konden gamers hun team in regenboogkleuren laten voetballen om de LHBT-community een hart onder de riem te steken. Enkele Russische politici waren het daar niet mee eens. De campagne zou wetten tegen LHBT-propaganda schenden.

Vorige week kon je gratis LHBT-shirts in FIFA 17 aanschaffen, drie dagen lang, als onderdeel van de Rainbow Laces-actie. Die actie moet LHBT-haat in het voetbal terugdringen. Volgens Kamerleden van de communistische partij kan die actie niet in Rusland. Zij hebben een brief gestuurd naar de Russische toezichthouders om wat te doen aan de LHBT-propaganda.

De briefschrijvers zeggen dat FIFA 17 "gebruikers uitnodigt om de Rainbow Laces-actie van de Engelse Premier League te steunen, een massale campagne om LGBT te supporten", aldus The Guardian.

De politici zeggen dat zo'n campagne in Rusland helemaal niet mag. In 2013 werd er een wet aangenomen die dit soort propaganda verbiedt. Niet-traditionele seksuele relaties kunnen "kinderen hun ontwikkeling en gezondheid schaden".

De regenboogveters

Het spel, dat een leeftijdsclassificatie heeft voor alle leeftijden, zou verbannen kunnen worden uit Rusland, zegt politica Irina Rodnina. "De autoriteiten moeten onderzoeken of dit spel wel verkocht mag worden in de Russische Federatie. Ieder land heeft wetten, die nageleefd moeten worden."

Een andere mogelijkheid is volgens Rodnina om het spel aan te passen. "Of om de leeftijdsclassificatie aan te passen."

Deel artikel: