Aangepast

'Peace Walking Man' John wil ons wakker schudden

Al meer dan een maand wandelt John Mpaliza door Europa, om aandacht te vragen voor mensenrechtenschendingen in zijn geboorteland Democratische Republiek Congo.

John vluchtte 23 jaar geleden voor de oorlog uit Congo en kwam via Algerije uiteindelijk in Italië terecht. Daar kreeg hij een verblijfsstatus en begon hij aandacht te vragen voor de situatie in zijn thuisland. Die aandacht kreeg hij. In 2012 liep John een mars van Italië naar Brussel.

Nu loopt hij diezelfde route weer. "Om aan mensen in heel Europa te laten zien wat er in mijn land gebeurt."

Grondstoffen

De situatie in Congo is schrijnend, vertelt John. "Het land heeft veel grondstoffen. Vooral de ertsen kobalt en coltan worden grootschalig gewonnen. Een groot deel van dat werk wordt gedaan door kinderen: zo blijft het goedkoop. Grote multinationals kopen het op, om te kunnen gebruiken in hun producten."

Van het geld dat multinationals eraan verdienen, ziet de gemiddelde burger weinig terug. "Het geld wordt weggesluisd door gewapende rebellen. Zij kopen er nog meer wapens van en die worden vervolgens gebruikt bij conflicten in het land."

Tijdens de wandeling door Nederland werd John vergezeld door een paar scholieren van het United World College (UWC) in Maastricht. Een van hen was Alejo (17) uit Argentinië. "Op het UWC besteden we veel aandacht aan mensenrechten. Daarom zijn we ook betrokken bij het verhaal van John."

"Meelopen met John was een mooie ervaring", vertelt Alejo. "Aangekomen in Maastricht hield hij een emotionele speech: dat raakte veel mensen."

Congolezen zijn het slachtoffer van onze welvaart.

John Mpaliza, de Peace Walking Man

John probeert nu vooral aandacht te vragen voor het conflict in de regio Beni, in het noordoosten van het land. "Daar vallen enorm veel slachtoffers. Er zijn verkrachtingen, en gigantische slachtpartijen. Meer dan duizend mensen zijn al vermoord."

Toch horen we er hier in Europa relatief weinig over. Volgens John komt dat door economische belangen. "De grondstoffen uit Congolese mijnen zitten bijna overal in: van mobiele telefoons tot elektrische auto's. Bedrijven hebben er dus baat bij het te blijven gebruiken."

Volgens John zijn de Congolezen het slachtoffer van de welvaart in het Westen.

John loopt door Zwitserland

Volgende generatie

En dus loopt John 1600 kilometer door Europa, om te zorgen dat er iets verandert. En daarbij richt hij zich met name op jongeren. Van de generatie die nu aan de macht is, verwacht hij niets meer, maar de volgende generatie kan misschien wél iets doen.

"Jongeren in Congo willen niet groot worden onder dit regime. Dus roep ik nu hun leeftijdsgenoten in Europa op er iets aan te doen. Op de lange termijn kunnen jonge mensen het grootste verschil maken."

De wandeling was niet altijd even makkelijk. "Iedere dag hebben we minstens 30 kilometer gelopen. We hebben één keer een rustdag gehad, in Italië nog", vertelt John. "Daarna zijn we niet meer gestopt." Het zwaarste moment was toen ze de bergen doorkruisten. "Er lag sneeuw, het was glad en nat."

Er zijn ook heel veel goede mensen.

John Mpaliza

Gelukkig kreeg John veel hulp van buitenaf. "Eén nacht hadden we geen slaapplek, toen we in Straatsburg waren. Dus zetten we een berichtje op Facebook. Toen kwamen mensen die we niet kenden ons ophalen uit Saarbrücken, 40 kilometer verderop. Ze gaven ons eten en onderdak, en de volgende dag brachten ze ons terug naar de plek waar we verder wilden lopen. We willen ook laten zien hoe veel goede mensen er zijn."

Deel artikel: