Open badkamer
Aangepast

Dit is next level poepen met de deur open

Je boekt de penthouse-suite in een Antwerps hotel, en dan blijkt de wc geen deur te hebben. Sterker nog, ook geen muren. NOS Radio 1-collega Amber (27) uit Utrecht moest er wel om lachen toen ze het zag. "We hebben echt genoten van de kamer, maar we waren er maar één nachtje", zegt ze. In hun hotelkamer stond de wc eigenlijk gewoon in de kamer. "Ik denk dat het bij een langer verblijf best ongemakkelijk kan worden."

Een open wc of badkamer kom je steeds vaker tegen op je hotelkamer. Maar waarom? Is het een stijl of gewoon ruimtegebrek? Maison Nationale heeft acht suites en het penthouse waar Amber verbleef, is de enige suite met een open toilet. "Dit is de romantische kamer waar de tortelduifjes meestal zitten", zegt eigenaar Tom Volders.

"Het past bij het loft-concept. Daar horen geen afgesloten ruimtes." Maar, geeft hij toe: "Als er ruimte was geweest, hadden we de badkamer wel afgesloten."

Bij het hotel krijgen ze soms wel opmerkingen, maar de meeste gasten vinden het prima. "We krijgen echt een hoge rating. En als mensen er moeite mee hebben, bieden we meteen een kamerscherm aan."

Doorkijkbadkamer

Nederlanders zijn goed in intimiteit.

Sofie Ruytenberg

Volgens Sofie Ruytenberg van ontwerpbureau Concrete Amsterdam, dat onder meer CitizenM-hotels ontwerpt, hoeven open badkamers helemaal geen probleem te zijn. "Nederlanders zijn goed in intimiteit. We zijn een heel liberaal volk."

Transparant

De kamers in de CitizenM-hotels hebben transparante douche- en wc-cabines. "We wilden kleine kamers maken waarin alles zit wat je nodig hebt, op 5-sterren-niveau", zegt Sofie. "Alles wat je niet nodig hebt, zit er dus niet in. Veel meer dan een douche en een bed heeft onze doelgroep eigenlijk niet nodig. Het zijn ook wel hotels waar je niet op je kamer bent als je niet slaapt."

Fletcher Hotel in Amsterdam

En dat betekent dus weinig ruimte voor een echte badkamer. "Dat is een praktische productie-overweging." De volgende generatie kamers krijgt wel semi-transparante douchecabines. "Het is heel Nederlands om op een kleine oppervlakte te ontwerpen. En zo'n bijzondere ruimtebeleving is ook echt Europees, in Amerika bijvoorbeeld is er ruimte zat."

Trendwatcher en juryvoorzitter van de Dutch Hotel Award Bas Tolmeijer vindt het allemaal wel meevallen met de deurloze wc's. "Dit komt in 95 procent van de hotels niet voor. Maar het is een manier om op te vallen en in een hotelkamer kan dat maar op een paar manieren."

Badkamer in Hotel Hamsphire Antwerpen

Volgens architect Jo Peeters, die twee Hampshire hotels in Antwerpen ontwierp, zie je de trend in alle designhotels terug. In zijn ontwerp staat het bad in de kamer. "Baden is echt een luxeding, ontspanning."

En bij hem is het een bewuste keuze. "Ik wil de bezoeker zo veel mogelijk ervaring geven, een ander gevoel dan thuis. En zo kan je nog steeds contact met elkaar te hebben, als iemand in de badkamer is."

Hampshire Designhotel Maastricht

Privacy en geur

Maar als je nou niet met je vriend of vriendin op reis bent? "Voor bijvoorbeeld zakenmensen heb je inderdaad iets anders nodig, zoals een schuifdeur die je kan dichtdoen", zegt Peeters. Maar een wc zonder deur zal hij nooit ontwerpen. "Een toilet zonder muur is voor mij een brug te ver, vanwege de privacy en de geur."

De meeste mensen vinden het leuk, zegt Peeters, al zijn sommige mensen "echt kwaad".

Amber was verrast over de wc, maar vond de kamer verder heerlijk. "Al zei mijn vriend wel: check jij vast uit, dan ga ik nog even naar de wc."

Deel artikel: