Caribisch Talent
Aangepast

Caribisch talent dat studeert in Nederland keert niet genoeg terug

Veel jonge Caribische eilandbewoners vertrekken naar Nederland om te studeren. Maar terugkomen? Dat doen ze niet altijd. Daardoor missen de eilanden Curaçao, Bonaire en Aruba veel talent. En dat is zonde, vindt onder andere de stichting WeConnect. De stichting maakt video-cv's van jonge afgestudeerden om ze meer kans te geven op de Caribische arbeidsmarkt.

"Zo was er een meisje dat de eerste vrouwelijke rechter van Bonaire wil worden. We hebben al een reactie gekregen van het Caribisch hof dat met haar in contact wil komen", vertelt Tanja Fraai van WeConnect. "Maar veel eilandbewoners zijn al zo geaard hier in Nederland. In Nederland kun je bovendien werkervaring opdoen tegen een beter salaris."

Het is lastig om vanaf het eiland je hoge studieschuld af te betalen. Op de Cariben verdien je veel minder dan in Nederland.

Geraldine, Arubaanse

Toch is er volgens Fraai veel werk op de eilanden. "Een klein eiland als Bonaire heeft een relatief grote financiële sector bijvoorbeeld." En de stichting werkt aan initiatieven om Caribische studenten aan te trekken. "Zo vragen we kritisch aan de regeringen van de eilanden of er bijvoorbeeld genoeg starterswoningen zijn."

Hierboven zie je het cv van Geraldine Bardouille (25). Ze verhuisde in 2010 naar Tilburg om International Management te studeren. Toch wil ze als ze haar diploma heeft terug naar Aruba. "Ik wil iets bijdragen aan mijn eiland, iets veranderen." Dat is nodig, vindt ze. "Aruba is letterlijk en figuurlijk een eiland: ze willen dingen alleen op hun eigen manier doen."

"Het is lastig om vanaf het eiland je hoge studieschuld af te betalen. Op de Cariben verdien je veel minder dan in Nederland. Daardoor duurt het lang totdat je het bedrag bij elkaar hebt gesprokkeld." En veel van haar vrienden denken dat ze overgekwalificeerd zijn voor een baan op het eiland.

Ook Jonathan Alvarez (27) vertrok naar Nederland voor zijn studie Aviation Studies. Inmiddels is hij afgestudeerd en flink aan het solliciteren. Dat gaat alleen nog niet zo makkelijk. "De werkloosheid op Curaçao is heel hoog en je hebt connecties nodig om aan de bak te komen."

Veel Curaçaose vrienden van Jonathan keren niet terug, maar blijven in Nederland. "Velen van hen hebben zelfs al werk hier. Ze snappen wel dat ik terug wil naar het eiland, maar ze drukken me wel met mijn neus op de feiten: je moet wel een baan vinden."

Veel werkgevers vinden dat Caribische studenten uit Nederland te veel praatjes hebben.

Dick Drayer, correspondent Cariben

Dick Drayer, correspondent op de Cariben, herkent het probleem dat Caribische jongeren niet meer terugkeren. "Veel werkgevers vinden ook dat studenten uit Nederland te veel praatjes hebben: ze passen niet meer op de eilanden."

"Het wordt de brain drain genoemd", vertelt Drayer. "Ieder jaar vertrekken er zo'n 400 studenten naar het kikkerlandje. Daarna worden er hoogopgeleiden uit andere landen 'geïmporteerd': uit de VS, Venezuela of Colombia."

Toch komen veel eilanders uiteindelijk wel terug, vertelt Drayer. "Maar pas later in het leven, als je al wat kapitaal hebt verzameld. Dan is leven op Curaçao juist heel comfortabel."

Deel artikel: