Treurende supporters van Chapecoense
Aangepast

Hoe het is als bijna heel je favoriete voetbalteam is neergestort

Voetbalfans in de Braziliaanse stad Chapecó zijn in diepe rouw, omdat vrijwel het hele eerste team van hun club Chapecoense bij een vliegtuigcrash om het leven is gekomen. Het team zou finale van 'de Zuid-Amerikaanse Europa League' gaan spelen - en fans hoopten op een wonder. Ook Jonas Andreolla (28) hoopte hierop, maar het werd een nachtmerrie.

"We leefden in een droom, we bereikten voor het eerst de finale in een belangrijk toernooi in Latijns-Amerika. De droom eindigde door deze tragedie in pijn." Jonas is naar eigen zeggen al zijn hele leven een echte Chape. "Het was een uniek team, het hoorde echt bij onze stad. Het voelt alsof er een familielid is overleden."

  • Eigen foto
    Jonas (blauwe pet) en Derlei (groene muts, gehurkt) op de foto met twee spelers van Chapecoense. Cadu Preuss (tweede links) overleefde de crash niet, Doelman Nivaldo (midden) zat niet in het vliegtuig.
  • AFP
    Het wrak van het vliegtuig van Chapecoense
  • Reuters
    In het stadion van Chapecoense werd woensdag een herdenking gehouden.
  • AFP
    Ook in Colombia werd de crash herdacht. Iedereen was in het wit gekleed.

Dinsdagochtend werd Derlei Florianovitz (28) om 05.00 uur 's ochtends wakker van zijn telefoon. "Mijn broer belde me in alle vroegte op om te zeggen dat het vliegtuig van Chapecoense was neergestort. Ik dacht eerst dat het om een noodlanding ging, maar toen las ik het nieuws op tv en op Twitter," zegt Derlei, die al sinds zijn twaalfde een seizoenkaart heeft.

Ik kon niet stoppen met huilen.

Chape-fan Derlei Florianovitz

"Ik hoopte op een wonder toen ze de eerste slachtoffers naar het ziekenhuis brachten, maar toen ik het dodenaantal hoorde was ik in shock. Ik kon niet meer stoppen met huilen."

In de loop van de ochtend wordt de omvang van de ramp duidelijk. Na enkele uren het nieuws te hebben gevolgd gaat Derlei de straat op en sluit zich aan bij een lange stoet Chapecoense-supporters die richting het stadion loopt. "Het was een teken van hoe eensgezind wij zijn, en ook van respect voor de slachtoffers en hun families."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Zowel Jonas als Derlei waren woensdagavond aanwezig bij de herdenking in het stadion van Chapecoense. Tot tranen geroerde fans juichten hun helden nog één keer toe, toen de namen van de slachtoffers werden voorgelezen.

Jonas: "Ik heb nog nooit zo veel leed gezien. Als ik om me heen keek, zag ik alleen maar vrienden huilen. Allemaal proberen we dit ongeluk te begrijpen. Het kwartje is nog niet helemaal gevallen."

Hoe nu verder?

De club staat voor een enorme uitdaging, nu het from scratch een selectieteam moet gaan opbouwen. Derlei heeft er een hard hoofd in. "Ik denk dat we nooit meer de oude zullen zijn. We hebben een nieuw team nodig, een nieuwe trainer, een nieuwe directie en nieuwe journalisten rondom de club."

Jonas heeft er meer vertrouwen in en gelooft dat het weer goed komt met zijn club. "Allerlei andere clubs uit Brazilië en andere landen willen helpen om Chapecoense er weer bovenop te helpen. Er zullen gratis spelers worden uitgeleend, en er wordt ook gesproken over gelddonaties."

Hoewel hij sceptisch is, zal Derlei altijd achter het team blijven staan. "We moeten doorgaan. We moeten de eer hoog houden voor degenen die hun leven voor ons gaven. Zij zijn legendes geworden, we zijn het ze verplicht."

Deel artikel: