Jilt in het busje van zijn team
Aangepast

Je bent jong, woont in Afrika en hebt een bedrijfsplan...

Jilt van Schayik (25) reed de afgelopen maanden met een busje door acht Afrikaanse landen om jongeren aan het werk te krijgen. Jilt: "We reden met onze bus kriskras door landen als Kenia, Tanzania en Zuid-Afrika en bezochten in ieder land tien jonge ondernemers. Zij pitchten hun ideeën en wij keken hoe we hen konden linken aan bedrijven."

"We kwamen niet langs om te zeggen wat mensen moesten leren, maar om ze te koppelen aan bedrijven en overheidsinstanties die ze aan het werk kunnen helpen." Daarom hebben Jilt, die zelf ooit jongerenvertegenwoordiger van de VN was, en zijn team in ieder land een netwerk van jonge ondernemers opgezet.

Building Bridges reed door 8 Afrikaanse landen

"In Zimbabwe spraken we bijvoorbeeld met Candice Mbaita. Zij verloor haar vader omdat het ziekenhuis te ver weg was. Haar vader ging pas na een maand met een knoop in zijn darm naar het ziekenhuis en overleed tijdens de operatie." Candice haar plan: er moeten mobiele posten met medische voorzieningen komen.

Candice in de mobiele medische post

"Samen met Unicef en Philips kijkt zij nu hoe haar plan uitgewerkt kan worden", zegt Jilt. "Het idee van Candice laat zien dat je als ondernemer niet alleen geld kunt verdienen met zo'n oplossing, maar dat het ook sociale impact kan hebben."

We hadden geen grote zak met geld in onze bus liggen.

Jilt van Schayik

Een ander voorbeeld: "In Malawi spraken we met modeontwerpster Tawile Kumsinda van 15. In Malawi wordt er eigenlijk alleen maar kleding geïmporteerd, dus wilde ze een kledinglijn opzetten met Malawische kleren. Nu zit ze nog op school, maar als ze klaar is brengen we haar in contact met een textielbedrijf."

Tawile met haar kledinglijn

"Veel mensen waren snel geneigd om te zeggen dat geld het probleem is dat hun start-up niet van de grond kwam", vertel Jilt. "Als we keken naar het bedrijfsplan zagen we vaak dat met een kleine aanpassing een bank wél een lening wilde geven. Bijvoorbeeld als beter werd bijgehouden hoe er geld binnenkwam en uitging."

"We hadden geen grote zak geld in onze bus liggen. Wij zijn alleen de brug in de landen zelf tussen jongeren on the ground en beleidsmakers."

De jongerenambassadeur van Zuid-Afrika schudt de hand met de president van Kenia

Deel artikel: