Magnus Carlsen en Sergey Karjakin tijdens hun wedstrijd op 17 november
Aangepast

Waarom je vanavond ein-de-lijk een keer naar schaken gaat kijken

Intens geconcentreerd zitten ze achter hun schaakbord. Uren achter elkaar. En dat al sinds 12 november, twaalf partijen lang. De Noor Magnus Carlsen (26) en de Rus Sergej Karjakin (25) strijden om de wereldtitel schaken. Er is alleen nog steeds geen winnaar.

Tot vanavond.

Er MOET namelijk een winnaar komen. De twee schaakgrootmeesters spelen daarom een tiebreak, oftewel heel snelle schaakpotjes. Vanavond dus geen eindeloos durende wedstrijd, maar 'vuurwerk'.

Die snelle variant is zeldzaam in de schaakwereld. Zeker bij het gevecht om de wereldtitel: pas twee keer eerder gebeurde dat op een wereldkampioenschap.

"Het wordt echt een groot spektakel. Ze gaan helemaal los", voorspelt de Nederlandse schaakgrootmeester Erwin L'Ami (31). Hij is er helemaal klaar voor. "Normaal duurt een partij vijf tot zeven uur, dat is voor een leek niet vol te houden. Vanavond kijken we naar vier partijen van 25 minuten. Alles gaat sneller. Dat betekent dat er meer risico's worden genomen en dat er meer fouten worden gemaakt."

Penalty's van het schaken

Al maanden zijn Carlsen en Karjakin zich aan het voorbereiden. "Ze hebben een soort loopgravenduel gespeeld, dat helemaal gelijk opging", kijkt Erwin terug. "Aan het einde durfden ze beiden geen risico's te nemen. Vanavond tijdens de tiebreaks gaan ze helemaal los: het zijn de penalty's van het schaken."

Er is veel kritiek van traditionele schaakliefhebbers. Zij vinden het 'barbaars' dat een paar potjes snelschaak iemand wereldkampioen kunnen maken. Erwin snapt waar dat gevoel vandaan komt. "De schaakwereld is heel traditioneel. Je ziet het liefst iemand winnen in de partijen zelf." Toch is hij enthousiast over de tiebreak. "Het is misschien nog wel knapper om in zo'n snel duel te winnen."

Veel fans zien schaken als een kunstvorm, zegt Anish Giri van 22. Hij is de jongste Nederlandse schaakgrootmeester ooit. Deze 'penalty-vorm' is volgens hem juist goed voor het imago van de sport. "Deze snelle potjes maken het schaken voor onze generatie in elk geval spannender om naar te kijken."

Anish Giri (links) en Erwin L'Ami zijn er klaar voor

En als je nou niets weet over het schaakspel zelf, is het dan leuk om vanavond te kijken? Erwin denkt van wel. Hij kijkt het duel vanavond samen met Anish. "Carlsen is echt de beste speler aller tijden. Iedereen dacht dat Karjakin geen kans had, maar hij staat gewoon gelijk en hij speelt echt geweldig. Het is topsport, ze gaan echt alles geven. De intensiteit van de match alleen al is de moeite waard om te gaan kijken."

Anish knikt instemmend. "Je moet gewoon kijken. Tijdens de wedstrijd zie je de meting van de computer, dan kan je zien wie voor staat. Ook het commentaar is heel toegankelijk."

En, wie wint er?

"Carlsen is jarig vandaag, het kan de mooiste dag van zijn leven worden", zegt Anish. Erwin vult aan: "Ik hoop het. Carlsen blijft wel favoriet tot op het einde, maar het kan echt alle kanten op. En dat maakt het zo spannend."

De winnaar vangt 1 miljoen dollar.

Zin om de wedstrijd te kijken? Dat kan hier om 20:00 uur. Wil je commentaar van de sterkste schaakster ter wereld en videobeelden alsof je bij de spelers aan tafel zit? Daarvoor moet je hier zijn. Dat kost je dan wel 7 dollar.

Deel artikel: