Aangepast

Kopietje van het internet naar Canada vanwege Trump

Duizenden Amerikanen hebben de afgelopen maand gespeeld met de gedachte om te verhuizen naar Canada. Tijdens de verkiezingsnacht klapte de site van de Canadese immigratiedienst er zelfs uit. Of ze daadwerkelijk hun spullen pakken is nog de vraag, maar dan nemen ze in ieder geval het complete internet mee.

The Internet Archive schraapt al zo'n twintig jaar het internet bij elkaar in een gigantisch archief. Je kunt er checken hoe een website er vroeger uit zag.

Nu wil de website zijn archief kopiëren naar Canada, voor de zekerheid. Want sinds de overwinning van Trump is de internetbibliotheek bang dat het internet, en daarmee het archief, wordt gecensureerd.

Zo zag NOS.nl er bijvoorbeeld zestien jaar geleden uit

"Op 9 november werd duidelijk dat we een regering krijgen die dingen drastisch wil veranderen", schrijft oprichter Brewster Kahle op de site. "Voor ons betekent het dat we onze materialen veilig en altijd beschikbaar willen houden. We moeten ons voorbereiden op een internet met meer censuur."

Bang voor Trump

Het internetarchief wordt gerund door een stichting met 150 medewerkers. De site harkt elke dag terabytes aan webpagina's binnen en heeft tussen de 3 en 4 miljoen dagelijkse bezoekers. Een verhuizing kost geld, dus roept de site op om te doneren.

Door de archieven ook in Canada te bewaren, wil Kahle voorkomen dat de Amerikaanse overheid straks kan eisen om bepaalde websites niet te archiveren. "Niemand mag de geschiedenis veranderen, omdat er geen digitaal archief is. Het internet moet kunnen terugkijken."

Dit is makkelijk geld verdienen voor The Internet Archive.

Techredacteur Tim van Steenbergen

Tijdens de campagne heeft Trump gezegd dat hij meer restricties wil op het internet, bijvoorbeeld om websites van IS uit de lucht te kunnen halen.

"Het is natuurlijk de vraag of het zo'n vaart gaat lopen", zegt techredacteur Tim van Steenbergen. "Trump heeft in de campagnes echt van alles geroepen. Voor The Internet Archive is het een makkelijke manier om extra donaties te vragen."

Tim vergelijkt het met Wikipedia. "Ook dat is een dienst die mensen voor lief nemen. De gebruikers staan er niet bij stil dat het heel veel geld kost om zo'n gigantische website in de lucht te houden."

Deel artikel: