Het eiland is nog geen 10 kilometer breed, heeft maar een hoofdweg en er wonen nog geen 600 mensen. Toch loopt het eiland Ta’u, midden in de Stille Oceaan, op een punt voor op veel anderen landen. Het loopt sinds dit weekend volledig op zonne-energie.
Robert Koelemeijer, energie-expert van het Planbureau voor de Leefomgeving vindt het wel een leuk project. "Heel aaibaar en veilig." Hij snapt wel dat Tesla en SolarCity, die alle techniek hebben geregeld, dit eiland hebben uitgekozen voor dit experiment. "Maar het is absoluut niet haalbaar in Nederland."
Met dit 'experiment' op eiland Ta'u willen Tesla en SolarCity laten zien wat ze kunnen doen en wat ze voor het milieu kunnen betekenen. Zij hebben samen met de Samoaanse overheid geïnvesteerd in dit project. Volgens SolarCity gaat zonne-energie het eiland een hoop geld schelen. Eerst verbruikte het eiland bijna 415.000 liter aan diesel per jaar. De eilandbewoners lieten toen tankers met diesel aanrukken om hun generatoren draaiende te houden.
Drie dagen zonder zon
In totaal zijn er 5328 zonnepanelen geplaatst om zon op te vangen. Ook zijn er zestig Tesla Powerpacks geplaatst, accu’s waar de stroom in wordt opgeslagen. Die moeten ervoor zorgen dat het licht niet uitgaat op het eiland wanneer er tot drie dagen geen zonlicht is. In zeven uur zijn die accu’s weer helemaal opgeladen.
Volgens Koelemeier is Ta'u een relatief makkelijke plek om zoiets uit te proberen. "Met zo weinig inwoners en geen industrie hoef je niet zoveel energie op te wekken." Maar, veruit het belangrijkste is: "Het zonnetje schijnt er altijd."
Amerikaans Samoa, waar het eilandje deel van uitmaakt, heeft een tropisch regenwoudklimaat. Dat betekent dat het er relatief vochtig is en de temperatuur is er constant. De gemiddelde maximumtemperatuur ligt vrijwel het hele jaar rond de dertig graden, 's nachts is het er tussen de 22 en 25 graden Celsius. Verwarming hebben ze niet nodig. Hoogstens een airco.
En of het nou zomer of winter is, het eilandje heeft gemiddeld zo'n vijf tot zeven uur zon per dag.
En dat is wel anders in Nederland. In de zomer kunnen we tot wel zeven uur in de zon zitten. Dat is anders in de winter, dan hebben we gemiddeld nog maar drie uur zon. "Ik heb zelf tien paneeltjes liggen. Die brengen in de zomer grofweg zes keer meer op dan in de winter."
Hoog prijskaartje
En daar zit nog een probleem, zegt Koelemeier. "Er wordt constant energie opgewekt in Ta'u. Daar hoeven mensen alleen de nacht te overbruggen met die accu's."
In Nederland zouden we ons misschien wel 's zomers kunnen redden met zonne-energie, maar in de winter is dat kansloos. "Dan moet je iets gaan verzinnen om alles wat je in de zomer aan energie opwekt, op te kunnen slaan om in de winter te verbruiken." En zelfs dan hebben we niet genoeg energie, zegt Koelemeier. "Er hangt ook nogal een hoog prijskaartje aan."
Als we graag veel duurzame energie willen om Nederland te voorzien, dan moet het een mix worden van wind- en zonne-energie, zegt Koelemeier. "Het waait best veel en hard in Nederland. Op zee kunnen we daar veel energie mee opwekken. Het is leuk te zien wat er mogelijk is op zo'n eilandje. Maar dat zal niet zo snel gebeuren in Nederland."