Koninklijke Horeca Nederland gaat een brief sturen naar horecabazen om de regels over discriminatie aan de deur onder de aandacht te brengen. De aanleiding daarvoor is een aflevering van Undercover in Nederland waaruit duidelijk werd dat jongeren met een Marokkaanse achtergrond of een donkere huidskleur vaak niet werden toegelaten in kroegen en clubs. Witte jongens kwamen overal binnen.
In Breda was het volgens de uitzending het slechtst. In geen van de vijf geteste kroegen en clubs werden de donkere jongens toegelaten, de Marokkaanse in drie kroegen niet. De witte jongens kwamen overal binnen. Daarom komt er daar ook een gesprek tussen de gemeente en horecazaken. En er worden mystery guests ingezet.
De jongeren kregen allemaal de opdracht zich zo neutraal mogelijk te kleden. Om erachter te komen of de huidskleur de reden is dat de Marokkaans-Nederlandse of donkere jongeren eventueel niet binnenkwamen, deed ook een groepje witte jongeren mee.
Er komen wel Marokkaanse jongens, maar dan met een meisje. Zo met z'n drieën, dan valt het op.
"Ik verwacht dat ik overal binnenkom", zei Lionel (23) uit Almere in de uitzending, voordat hij met het groepje donkere jongens op pad ging. "Ik ga daar wel vanuit. Vooral in deze multiculturele samenleving. Zo zou het moeten zijn."
Maar zo bleek het niet te gaan. In een van de kroegen in Breda zei de uitsmijter dat alleen maar kakkers naar binnen mochten. "Dat was geen teleurstelling meer, op zo'n moment word ik echt boos", zegt een van de Marokkaans-Nederlandse jongens.
Volgens de uitsmijter had de kroeg een bepaalde doelgroep: "Van die hockeymeisjes." Marokkaanse jongens kwamen weleens, maar dan met een meisje. Het groepje Marokkaans-Nederlandse jongeren kwam er niet in: "Zo met z'n drieën valt het op."
Niet verbaasd
"We zijn niet verbaasd, het is wel vervelend om te moeten constateren dat het nog steeds gebeurt", reageert Koninklijke Horeca Nederland. "In het verlengde van de discussie rondom Zwarte Piet en etnisch profileren is dit gewoon iets wat steeds meer leeft in de maatschappij."
Gelukkig zijn er ook plekken waar het goed gaat, in Groningen bijvoorbeeld.
"Het is een lastig probleem. Portiers moeten vaak in een kort moment beslissen en doen dat op basis van ervaring. Honderd procent uitsluiten kun je het niet. Maar dat het beter kan is duidelijk. Gelukkig zijn er ook plekken waar het goed gaat, in Groningen bijvoorbeeld."