Janneke Keeman
Aangepast

'Ik ga gewoon naar Australië, 15 procent belasting of niet'

Het leek een makkelijke manier om een extra zakcentje te verdienen: belast de backpackers. Zo wilde de Australische regering ieder jaar een paar honderd miljoen aan belasting binnen harken. Maar dat liep anders.

Niet de backpackers, maar de fruittelers kwamen in verzet. "Er werd veel geprotesteerd", zegt correspondent Robert Portier. "De backpackers zijn belangrijk voor de sector. Ze doen seizoenswerk dat de Australiërs zelf niet willen doen."

Het plan was om vanaf de eerste cent 32,5 procent belasting te heffen. Veel telers waren bang dat backpackers daarop zouden uitwijken naar Nieuw-Zeeland, dat slechts 10,5 procent belasting heft. "Toen kwam een compromis van 19 procent, maar ook dat zagen de telers niet zitten", zegt Robert. "Nu proberen ze het af te maken op 15 procent."

Officieel moet het nog door de senaat worden goedgekeurd, maar Robert gaat ervan uit dat dat geen problemen oplevert.

Ik ga op de bonnefooi en weet niet wat ik ga verdienen.

Janneke Keeman

Janneke Keeman maakt het niet uit, zij gaat volgende week sowieso een jaar naar Australië. "Ik wil er gewoon heen. Het is terecht dat je belasting moet betalen. Je maakt gebruik van de faciliteiten", zegt ze.

Fruit plukken

Tegenstanders van de belasting zijn bang dat backpackers nu wegblijven en bijvoorbeeld in Nieuw-Zeeland gaan werken.

"Het liefst wil ik quitte spelen, dat ik genoeg werk voor m'n vakantie en m'n spaargeld een buffer is", zegt Janneke. "Ik ga er een jaar heen en ga in ieder geval op het platteland werken."

Om een werkvisum te kunnen verlengen moet je minstens 88 dagen in de agrarische sector werken, bijvoorbeeld door fruit te plukken.

Zoals de meeste backpackers heeft ze niet een vastomlijnd plan. "Ik ga er gewoon heen. Je kunt niet echt van tevoren werk vastleggen. Ik ga dus op de bonnefooi en ik weet niet precies wat ik ga verdienen. Zolang het rendabel is, kan ik blijven."

Deel artikel: