Aangepast

Waarom wil Jill Stein de stemmen in Wisconsin hertellen?

Over twee maanden wandelt Trump het Witte Huis in. Maar niet als het aan Jill Stein ligt, de leider van de Amerikaanse Green Party. Vandaag diende ze officieel een verzoek in om in de staat Wisconsin de stemmen te hertellen. De stemcomputers die in die staat gebruikt worden zouden wel eens gehackt kunnen zijn, zegt ze. In de county's waar een computer is gebruikt in plaats van een rood potloodje, kreeg Trump een groter deel van de stemmen. En dat vindt Stein verdacht.

Stein begon een inzamelingsactie en verzamelde binnen een week miljoenen dollars voor het verzoek. Gaat dit iets veranderen aan de verkiezingsuitslag?

Waarschijnlijk niet, zegt Amerikadeskundige Victor Vlam. Waarom Trump in county's met stemcomputers meer stemmen kreeg dan op papier, is volgens hem op een andere manier te verklaren. "Toevallig wonen er in deze county's minder gekleurde mensen", vertelt Vlam. "De demografie is gewoon anders. Daardoor krijgt Trump er meer stemmen."

Voor linkse stemmers is dit een laatste stuiptrekking om Trump uit het Witte Huis te krijgen.

Amerikadeskundige Victor Vlam

Waarom geven dan mensen toch zo veel geld aan de campagne? "Veel linkse mensen hadden hoop", zegt Vlam. "In de peilingen zou Clinton winnen. Ze vinden Trump een gevaarlijke politicus en voor hen is dit wellicht een laatste poging om te kijken of ze hem toch uit het Witte Huis kunnen krijgen."

2020

Voor Jill Stein is de campagne om andere redenen wellicht ook nog gunstig. "Deze actie krijgt veel aandacht. Als Stein weer mee wil doen aan de verkiezingen van 2020, heeft ze dat in ieder geval in de pocket." En financieel is het ook niet onprettig. "Stein heeft niet gezegd dat al het geld naar de hertellingen gaat. Dit spekt wellicht ook de kas van de Green Party", zegt Vlam.

Niet bij alle linkse stemmers is Stein populair. "Stein heeft landelijk 1 procent van de stemmen kregen. Sommige mensen zeggen dat als zij niet mee had gedaan, die stemmen naar Clinton waren gegaan. Dan had Clinton gewonnen.

Het is niet de eerste keer dat er stemmen worden herteld. Het bekendste voorbeeld is uit 2000, toen Bush en Al Gore tegen elkaar streden. In de staat Florida lagen de stemmen zó dicht bij elkaar, dat ze meerdere keren opnieuw zijn geteld. Uiteindelijk won Bush met het minieme verschil van 534 stemmen.

Deel artikel: