Antonino Fernández
Aangepast

'Corona-topman maakt inwoners Spaans dorpje géén miljonair'

Cerezales del Condado, een slaperig gehucht in de provincie Léon in Spanje, was ineens even klaarwakker. Alle tachtig inwoners zouden miljonair geworden zijn. Met dank aan Antonino Fernández, de man achter het Mexicaanse biermerk Corona. Maar dat verhaal lijkt niet te kloppen.

Fernández overleed afgelopen augustus, op 98-jarige leeftijd. Hij groeide op in een boerenfamilie in het arme Cerezales del Condado en stopte op z'n veertiende met school omdat z'n ouders zijn opleiding niet meer konden betalen.

Toch werd hij uiteindelijk een van de topmannen van bierbrouwer Grupo Modelo, het bedrijf achter Corona. Hij laat meer dan 200 miljoen euro na. Er werd gedacht dat hij een groot deel aan zijn dorpsgenoten zou nalaten.

Dat wordt tegengesproken door iemand van een door Fernández opgericht cultureel centrum uit het dorp, schrijft The Local. "Het lijkt erop dat iemand het verkeerd heeft begrepen. Daarna is het verhaal als een lopend vuurtje verspreid. Het is totaal uit de hand gelopen."

Cerezales del Condado

Wel heeft Fernández een aanzienlijk deel van zijn fortuin geschonken aan nakomelingen van zijn twaalf broers en zussen.

Helemaal uit de lucht vallen kwam het verhaal niet. Fernández ondersteunde de gemeenschap al langer. Het drinkwatersysteem, de restauratie van de kerk, de kapel en de begraafplaats werden betaald dankzij donaties van hun 'beschermheer'. De enige bar in het dorp schenkt dan ook Mexicaans bier.

De miljonair was zeventig jaar getrouwd met z'n vrouw Cinia, maar ze hadden geen kinderen. Wel heeft hij meer dan vijftig neven en nichten, die ook delen in zijn fortuin.

De Antonino Fernández-straat in Cerezales del Condado

Hij leidde een a-typisch bestaan voor een miljonair en bracht liever tijd door met zijn familie dan in de schijnwerpers te staan. In 1949 emigreerde hij naar Mexico, waar hij aan de slag kon bij bierbrouwerij Grupo Modelo. Daar werkte hij zich op en maakte van Corona het populairste bier van Mexico. Het bedrijf exporteert Corona naar 170 landen.

Tot 2005 was Fernández voorzitter van de raad van bestuur en tot aan zijn dood erevoorzitter.

Deel artikel: