Anthony van der Meer
Aangepast

Filmmaker Anthony volgt zijn gestolen telefoon via gps

Je let even niet op en... weg is je telefoon. Elke maand doen honderden mensen aangifte omdat hun telefoon is gejat. Wat gebeurt er met die telefoons? En wie zijn die smartphonedieven? Op die vragen probeert Anthony van der Meer (23) een antwoord te geven in zijn afstudeerdocumentaire Find my Phone.

Anthony kwam op het idee voor de film nadat z'n eigen telefoon gestolen werd in een café in Amsterdam. "Ik vond het echt een heel naar idee dat iemand anders toegang had tot mijn foto's, mijn contacten, mijn mail." zegt hij. Maar de diefstal maakte hem ook nieuwsgierig. "Ik wilde weten waar mijn telefoon terechtkwam."

Hij ging op onderzoek uit en kwam op het idee om nog een keer een telefoon te laten stelen, maar dan eentje met spionagesoftware erop.

Ik kreeg een band met de dief; toen ging ik me best wel schuldig voelen.

Anthony van der Meer

Via de software kan hij op zijn computer de telefoon op afstand uitlezen. Hij kan zien waar de telefoon precies is, hij kan berichten lezen, contactgegevens zien. Maar hij kan ook foto's, video's en geluidsopnamen maken.

Zo ziet hij al snel dat de dief er een Arabische simkaart in plaatst, dat hij een Egyptenaar is die vooral in Amsterdam verblijft. En het duurt ook niet lang voor hij een foto van het gezicht van de man kan maken.

Find my Phone

"Ik vond het op bepaalde momenten extreem stressvol. Ik was constant bang voor een technische fout die ervoor zou zorgen dat ik niks meer met de telefoon kon." Ondertussen kreeg hij een inkijkje in het leven van de man. Hij zag hem porno kijken op zijn telefoon, hij hoorde hem afspreken met vrouwen die hij online ontmoette, hij hoorde hem bidden. "Ik kreeg een band met hem; toen ging ik me best wel schuldig voelen."

Privacy uit je broekzak

De documentaire gaat voor het grootste deel over de dief van de telefoon. Maar dat is niet het enige, zegt Anthony. "Het is een portret van iemand die een telefoon steelt, maar tegelijkertijd wil ik laten zien hoe makkelijk het was om iemand te volgen. Hoe privacygevoelig je telefoon is."

Stel je voor dat iemand mee kan kijken met alles wat je doet.

Anthony van der Meer

"Via zijn telefoon kon ik zo'n goed beeld van zijn leven krijgen. Dat zou iemand anders ook bij jou kunnen doen. We doen alles met onze telefoon, we delen er zo veel mee. Stel je voor dat iemand mee kan kijken met alles wat je doet."

Vervolg

Anthony kon de man in Amsterdam twee weken lang volgen. Daarna ging de telefoon offline. Zeven maanden later ging hij pas weer aan. Dat was in Roemenië. Wie de telefoon toen in handen kreeg, houdt Anthony nog voor zich. Hij werkt aan een vervolg van zijn documentaire.

Deel artikel: