Jong en Wikipediaan: soms werk ik nachtenlang aan een artikel

Zo'n 1200 Nederlanders zorgen ervoor dat we álles kunnen vinden op Wikipedia. Dankzij deze 'Wikipedianen' zijn er Nederlandse pagina's voor zowel de Russische damesbasketbalclub Spartak Sint-Petersburg, als station Eikelhof, een voormalige treinhalte in Overijssel.

Internationale bewerkers van de online encyclopedie komen vandaag samen in Utrecht, om met elkaar in contact te komen en presentaties en workshops bij te wonen.

Wij spraken drie Nederlandse Wikipedianen dankzij wie we pagina's hebben over onder meer de Zwolse paardentram en de ad-hoc-hypothese.

Leon Korteweg.

Leon Korteweg (26) - op Wikipedia bekend als Nederlandse Leeuw - bewerkt en schrijft al ruim acht jaar lang artikelen op de online encyclopedie. En dat elke dag. "Soms is het een paar uur of kijk ik alleen of ik iets kan doen, maar er zijn ook nachten dat ik doorwerk om een mooi artikel te maken", zegt Leon.

Inmiddels heeft hij al zo'n 460 artikelen gemaakt in het Nederlands en 50 in het Engels. "Maar verder vertaal ik ook veel pagina's en vul ik verhalen aan. Soms is er al ergens een heel kort artikel van en maak ik er zo'n beetje drie boekpagina's van."

Maar waarom zou je, vrijwillig, zoveel tijd steken in een Wikipediapagina? De belangrijkste reden voor Leon is om mensen correcte informatie te geven. "Informatie is op internet makkelijk beschikbaar, maar er is ook heel veel desinformatie. Met al het nepnieuws dat rondgaat is het belangrijk om een neutrale bron te hebben."

Maar hoe weet Leon zo zeker dat zijn informatie wél klopt? Door wat hij schrijft alleen te baseren op bronnen die volgens hem betrouwbaar zijn. "Dat onderscheid maken hebben ik wel geleerd tijdens mijn studie geschiedenis. Dus niet iets overschrijven van een vage blog, maar eerder van een krant."

Soms ontstaat er een hele bewerkingsoorlog.

Leon Korteweg

Maar een foutje, dat sluipt er zo in, weet ook Leon. "Zeker in het begin schreef ik soms op wat ik dacht, in plaats van dat ik daar een bron voor had. En dat bleek niet altijd te kloppen."

En dan zijn andere Wikipedianen hard. "Het is al lastig om als nieuwkomer binnen te komen, omdat bewerkingen dan niet zomaar geaccepteerd worden. Dan ontstaat er soms een hele bewerkingsoorlog."

Die frustratie komt vooral omdat de schrijvers elkaar niet kennen. "Voor anderen ben je gewoon wat letters op het scherm." Daarom heeft hij met een aantal internationale bewerkers een Facebookgroepje opgericht, zodat ze elkaar ook buiten Wikipedia leren kennen.

Michelle Boon.

Dat vindt ook Michelle Boon (29) belangrijk. Daarom organiseert ze geregeld evenementen waarbij Wikipedianen met elkaar afspreken. "Online vergeet je soms de sociale normen, dus dan is het belangrijk om te weten wie erachter zit", zegt Michelle.

De studente schreef 2,5 jaar geleden haar eerste artikel. Ze kwam via een goede vriend in contact met Wikipedia, die daar werkt als moderator. Die hielp haar ook met haar eerste stuk, al ging dat niet helemaal goed. "Ik had een verkeerde geboortedatum bij een kunstenares gezet. Gelukkig kon hij dat meteen corrigeren."

Want als er dan een fout wordt gemaakt op Wikipedia, kun je er volgens Michelle vanuit gaan dat iemand dat snel zal opmerken. "Toen ik een keer per ongeluk twee personen door elkaar had gehaald, was dat binnen vijf minuten aangepast."

De Wikipedia conferentie in 2015.

Maar om te zorgen dat dat zo blijft, zijn er wel continu nieuwe Wikipedianen nodig. Daarvoor gaat Michelle langs bijvoorbeeld universiteiten, om daar studenten enthousiast te maken om te schrijven voor het platform. "Veel informatie blijft binnen de universiteit en dat is zonde."

Michelle hoopt uiteindelijk ook binnen Wikipedia carrière te maken. "Ik zou heel graag Wikipedian in Residence worden. Dan werk je vanuit bijvoorbeeld een museum of bibliotheek samen met Wikipedia." Maar daarvoor is volgens haar veel concurrentie, want die job is betaald. "Iedere Wikipediaan droomt hier van."

Sjoerd de Bruin.

Sjoerd de Bruin (21) begon in de zomer van 2013 bij Wikipedia. Vanwege zijn jonge leeftijd was dat soms wel wat lastig. "Mensen kijken wel van hé, jij bent wel heel jong nog", zegt Sjoerd. Bovendien is de sfeer volgens hem soms wat aanvallend, wat mensen zou kunnen afschrikken. "Maar in een chat die ik met een aantal mensen had hing een goede sfeer, dus dat maakt het leuker."

Naast zo'n 300 artikelen die hij geschreven heeft, is Sjoerd ook moderator. Daarbij is hij verantwoordelijk voor het controleren van artikelen en de bewerkingen daarin. En dat is best een pittige taak. "Je bent heel veel bezig met vandalismebestrijding van scholieren die artikelen onderkladden."

Volgens Sjoerd is er de laatste jaren wel wat veranderd op Wikipedia. De club met schrijvers is minder hecht geworden. Toch probeert hij nog jaarlijks af te spreken met een groepje Wikipedianen uit Groningen.

Deel artikel: