Cool Runnings in 2016: Calgary helpt Jamaicaanse bobsleeërs weer op weg

Het had zomaar een scène uit Cool Runnings kunnen zijn. Het 12-koppige Jamaicaanse bobsleeteam staat midden op de weg in het Canadese Calgary. Hun oude busje is kapot.

Maar het is dus geen scène uit de film uit 1993 die losjes is gebaseerd op de deelname van de Jamaicanen aan de Olympische Spelen van 1988, in Calgary. Het gebeurde echt. Het huidige Jamaicaanse bobsleeteam is in Calgary om te trainen voor de Winterspelen van 2018 in Zuid-Korea. Door de autopech leek het team het trainingskamp af te moeten breken.

Geld heeft het bobsleeteam, dat het elke Winterspelen sinds 1988 weer probeert, namelijk niet. De manager van de ploeg zegt tegen Canadese media dat het leven van een Jamaicaanse bobsleeër zwaar is. "De coaches zijn niet eens mee op reis omdat we er geen geld voor hebben. Het 12-koppige team heeft maar 1700 dollar mee voor de hele trip. Daar moeten ze ook van eten en overnachten. Ze reizen van stad tot stad en hopen dat het geld niet opraakt."

Een automobilist stopte langs de kant om in twee etappes de atleten naar het voormalige Olympic Park te brengen. Even later brachten sommige inwoners voedsel en drinken naar het gestrande team.

Ook de lokale media droegen hun steentje bij en probeerden de inwoners zover te krijgen de Jamaicanen te steunen. Er werd een crowdfundingcampagne opgezet om het team weer op weg te helpen. Ook werd er massaal gedoneerd op hun al bestaande campagne. Er is nu zo'n 7000 dollar ingezameld.

De inwoners kwamen in actie om de Jamaicanen hun weg te laten vervolgen. "Calgary blijft toch voor altijd verbonden met de Jamaicaanse bobsleeërs", zei een Calgarian op de radio.

Een lokale autoverhuurder gaf het team een nieuw busje te leen en 2500 dollar om hun reis te vervolgen. Ze kunnen hun trainingskamp nu vervolgen en meedoen aan de aankomende wedstrijden.

Deel artikel: