Vliegtuigromp wordt op terrein TU Delft geplaatst
Aangepast

Lessen volgen in een vliegtuigromp

Sta je in het vliegtuig te wachten, staat er iemand voor je die zijn hele koffer nog omgooit voordat hij kan gaan zitten. Studenten van de technische universiteit Delft gaan daar iets op verzinnen. En om dat te doen heeft de faculteit industrieel ontwerp vorige week een Boeing 737 aangeschaft. Het toestel dient als onderzoeksomgeving en - op termijn - ook als klaslokaal.

Het vliegtuig is gekocht voor een samenwerking tussen de TU Delft, luchtvaartmaatschappijen en Schiphol. Professor Peter Vink haalde het toestel, samen met zijn onderzoeksteam, naar de universiteit.

Zijn team gaat verschillende groepen mensen laten in- en uitstappen om te kijken hoe het sneller en prettiger kan. Een wachtend vliegtuig kost de maatschappijen namelijk geld, zegt Vink. Ook voor passagiers is het geen pretje. Een herkenbare situatie: een hele rij passagiers zit al op zijn plaats, als de laatste persoon aan komt lopen die toevallig bij het raam zit, waardoor iedereen op moet staan. "In dat geval zou een klapstoel handig zijn", zegt Vink. Of dat kan, wil zijn team uit gaan zoeken.

Binnenkant van het vliegtuig

Technische oplossingen

De studenten gaan onderzoeken waar de knelpunten precies zitten in het traject van een vliegreis. Het inladen van de handbagage is daar een goed voorbeeld van. "Mensen nemen tegenwoordig vaak redelijk grote koffers mee het vliegtuig in, en die moeten allemaal een plekje krijgen."

Behalve fysieke aanpassingen in het vliegtuig kan de techniek hier mooi van pas komen, zegt Vink. "Denk aan een app waarmee je een foto maakt van je handbagage, en die vervolgens aangeeft waar er in de buurt van jouw stoel plaats is in bagagevakken."

70.000 euro

Afgelopen vrijdag werd het vliegtuig op zijn plek getakeld. Het toestel staat buiten, achter de faculteit industrieel ontwerp. Zonder vleugels en staart, maar mét deuren en stoelen.

En wat betaal je nou voor zo'n oud vliegtuig? "70.000 euro, na lang onderhandelen", zegt Vink. "We wilden de deuren er ook bij hebben, die zijn belangrijk om de situatie goed na te bootsen. Maar een romp met deuren is niet zo makkelijk te vinden; vliegtuigdeuren kunnen tweedehands nog flink wat opleveren."

Voordat de studenten aan de slag kunnen, komen er nog een paar aanpassingen aan het toestel. "De stoelen zijn nogal oud, we moeten nog een klimaatsysteem aanleggen en er komt nieuwe verlichting."

Behalve als onderzoeksobject, wil de universiteit de Boeing ook inzetten als lokaal. "Er is plek voor maximaal dertig á veertig studenten, en we willen kijken of we achterin de cabine werkplekken kunnen maken. Ik zou er wel gaan zitten hoor." Vink hoopt in december het eerste college te kunnen geven in de oude vliegtuigromp.

Deel artikel: