De bostel waar brood van wordt gemaakt
Aangepast

Broodje bier? Eet smakelijk!

Er zijn in Nederland steeds meer kleine bierbrouwerijen en dat betekent dat er ook steeds meer afval is. Bostel, het afvalgraan dat overblijft na het brouwen van bier, gaat normaal gesproken naar de boer die het in het veevoer verwerkt. Maar er is nu zoveel bostel, dat op steeds meer plekken er een andere creatieve oplossing komt: er wordt brood van gemaakt.

Laila Blömer kreeg met een paar medestudenten de opdracht om een oplossing te bedenken voor kleine Amsterdamse brouwers die veel bierafval overhouden. Ze begonnen het project BrouwBrood: ze halen zelf de bostel op bij de brouwerij en brengen het vervolgens naar de bakker.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Bierbrouwerij Oedipus is blij met het studentenproject. Omdat zijn brouwerij zo klein is, is het voor de boeren in de omgeving niet lucratief om de bostel op te halen.

“We zouden ook gewoon de afvalverwerker kunnen bellen, maar het is natuurlijk leuker als iemand in de buurt er iets aan heeft", zegt brouwer Sander Coenraads Nederveen. "Maar dat er dan nu iets te eten van wordt gemaakt, is natuurlijk helemaal te gek.”

Ook bakker Fred Tiggelman is blij met het bostel. “Hiermee doe je ook iets tegen voedselverspilling. En het is gewoon een heel mooi product. Er zitten lekker veel eiwitten en vezels in, daar word je blij van.”

Nadat het brood is gebakken, brengen de studenten het brood naar verschillende horeca in Amsterdam. En dat gebeurt allemaal op een bakfiets. “Want het moet wel allemaal milieuvriendelijk gaan”, zegt Laila.

Het project van Laila en haar medestudenten was zo succesvol, dat ze nu zelfs een eigen onderneming zijn gestart. Als het aan Laila ligt gaan zij ook snel in andere steden aan de slag: “Je zoekt gewoon een lokale brouwerij en bakkerij en een aantal enthousiaste studenten. En voor je het weet kan je daar ook al beginnen met BrouwBrood.”

Deel artikel: