Fietser met telefoon
Aangepast

Buschauffeurs zijn gevaarlijke rijstijl fietsers zat

Fietsers die onderweg appen of bellen, zonder kijken de weg oversteken of door rood rijden: buschauffeurs in grote steden zijn er helemaal klaar mee. Harde cijfers zijn er niet, maar een rondgang langs busvervoerders in verschillende steden laat zien dat gevaarlijk rijgedrag van fietsers door chauffeurs als een belangrijk en groeiend probleem wordt ervaren.

Zo ook voor de Eindhovense buschauffeur Wim. Vorige week moest hij tijdens zijn dienst nog vol in de ankers, toen er een fietser voor hem niet oplette doordat die met zijn telefoon bezig was. "De mensen hebben een telefoon in hun hand en schieten plotseling de weg op, zonder te kijken", zegt chauffeur Wim. "De telefoon lijkt dan toch even belangrijker."

Geen duidelijke regels voor fietsers

Als automobilist kun je op een flinke boete rekenen als de politie je met een telefoon in je hand ziet rijden, maar voor fietsers zijn er geen duidelijke regels. Op de website van de Rijksoverheid staat alleen dat je geen gevaarlijke situaties mag veroorzaken in het verkeer.

Als het aan buschauffeur Wim ligt, komen die regels er alsnog. Met hun gedrag brengen de fietsers namelijk niet alleen zichzelf in gevaar, maar ook zijn passagiers. "Als ik zo moet remmen, schieten die ook behoorlijk hard naar voren natuurlijk."

Verslaggever Yannick Eling in gesprek met buschauffeur Wim

Een woordvoerder van Connexxion in Eindhoven laat weten dat de rijstijl van veel fietsers voor Wim en zijn collega's een toenemend probleem is. "Doordat mensen op de fiets zitten te appen, Pokémon vangen of andere dingen met hun smartphone doen, letten ze niet meer op."

De Utrechtse vervoerder U-OV trok eerder deze week aan de bel over de rijstijl van veel fietsers. "Wij zien het niet als een probleem dat wij in ons eentje kunnen oplossen. De buschauffeurs letten ontzettend goed op en gelukkig gebeuren er weinig ongelukken. Maar als iedereen oplet, dan zou de binnenstad een stuk veiliger kunnen worden."

'We moeten ermee dealen'

Ook in Groningen ondervinden buschauffeurs regelmatig last van fietsers, zo zegt een woordvoerder van vervoersbedrijf QBuzz: "het gaat daarbij met name over door rood rijden. Iets wat naar onze verwachting elke busvervoerder in dichtbevolkt stedelijk gebied zal herkennen."

In de Eindhovense bus doet chauffeur Wim er niet kinderachtig over. "Gelukkig zijn we er wel in meegegroeid als chauffeurs en letten we er vaak op. Je kunt alleen niet alles voorkomen en leuk is het natuurlijk niet. We moeten ermee dealen, het is niet anders."

Deel artikel: