Wasilja Peterse in Turkijke.
Aangepast

Wasilja (22) gaat voor een dominorecord in Turkije

In opperste concentratie honderdduizenden dominosteentjes neerzetten, die straks met één tik weer allemaal omvallen. Het is deze week de dagelijkse gang van zaken voor Wasilja Peterse (22). Samen met dertien bouwers probeert hij een dominorecord neer te zetten in Turkije.

"Het vorige Turkse record bestond uit 200.000 stenen, dus wij gaan daar nu overheen. We willen minstens 250.000 steentjes neerzetten."

Wasilja Peterse

Bursa, een stad in Turkije, wil het Turkse dominorecord breken, vertelt Wasilja. "Maar Turkije heeft daar niet genoeg goede mensen voor. Ik zit in het Nederlandse dominoteam, daarom hebben ze mij gevraagd. Ik werk samen met mensen uit verschillende landen: Duitsers, Amerikanen, Canadezen, Zwitsers en Oostenrijkers. Ik kende iedereen al via YouTube. Daar hebben we een grote domino-community."

"Morgen is de grote onthulling, dan tikt de burgemeester van de stad hier het eerste steentje om." De dominoshow laat de Turkse geschiedenis zien. "Het gaat van 1920 tot nu. We maken het Turkse parlement, iconische figuren en cruciale veldslagen."

Domino Day

Een meesterdominobouwer word je niet zomaar, vertelt Wasilja. "Ik doe het zelf al zeventien jaar, vanaf m'n vijfde. Toen kreeg ik steentjes als cadeau om mee te spelen. In mijn jeugd was Domino Day, dat televisieprogramma, echt heel groot. Toen dacht ik: dat wil ik ook. Met vrienden begon ik te bouwen, eerst in huiskamers, uiteindelijk in gymzaaltjes."

Om een ervaren dominobouwer te worden, moet je heel veel oefenen. "Hoe meer je het doet, hoe beter je wordt. Als je van nul begint, en je oefent een jaar lang iedere week, dan krijg je het al een beetje in de vingers." Ook belangrijk: doorzettingsvermogen. "Als een groot stuk omvalt, moet je gemotiveerd genoeg zijn om van voor af aan te beginnen."

Wasilja verdient een aardig zakcentje aan het project. "Mijn reis en hotel worden vergoed, en voor het werk krijg ik betaald." Terecht, vindt Wasilja. "Het is noeste arbeid: 7.00 uur op en we eten meestal pas om 21.00 uur 's avonds."

In het dagelijks leven studeert Wasilja Communicatie en Multimedia design. "Maar het liefst zou ik van bouwen mijn werk maken, en maandelijks van dit soort projecten doen." Maar dat gaat niet gebeuren. "Ik denk dat er wereldwijd twee mensen zijn die kunnen leven van domino, via hun YouTube-kanaal."

De dominostenen in Turkije

Slagveld

Achter Wasilja klinkt luid gerinkel. "Daar viel iets om. We zijn zo'n beetje de beste bouwers bij elkaar, maar één of twee keer per dag gaat er alsnog wel iets mis." Gisteren was een dramatische dag. "Het slagveld waar we mee bezig waren, is wel twintig keer omgevallen. Dat zijn zo'n 10.000 stenen. Best veel, als je je bedenkt dat we per persoon zo'n 4000 stenen per dag zetten."

Honderdduizenden steentjes, maar toch is het record geen wereldrecord. "Nee, dat zou echt onmogelijk zijn. Het record van Domino Day is 4,5 miljoen stenen. Maar zij hadden mensen fulltime in dienst om steentjes te zetten." Dat SBS-programma is volgens hem gestopt om financiële redenen: ze konden geen sponsors meer vinden.

"Mijn droom is ooit nog een nieuwe Domino Day te organiseren, en dat record te breken."

Deel artikel: