Linda en Susanne aan het werk in Australië
Aangepast

Ook Linda had ongeluk in Australië: wat er gebeurde, zal ik nooit weten

Afgelopen zaterdag kreeg de Nederlandse Jade Belt (21) een ongeluk in Pardoo, west-Australië. En daar werkt het zo dat er bij een dodelijk ongeluk automatisch een rechtszaak wordt opgestart.

Bijna vijf jaar geleden overkwam Linda Huiskamp ongeveer hetzelfde in Australië. Bij dat ongeluk kwam haar vriendin Susanne van der Schoot om het leven en voor ze het wist werd ze gearresteerd voor roekeloos rijden. Jade staat nu iets soortgelijks te wachten.

"Gisteravond werd ik ermee geconfronteerd, dan komen er wel herinneringen terug", vertelt Linda. "Het is vijf jaar geleden en ik ben doorgegaan met mijn leven. Maar het maakt mij nog steeds wel verdrietig. Dit is ook super heftig voor Jade en haar familie."

Je voelt je dan zo schuldig, want jij hield het stuur vast en je vriendinnetje is er niet meer.

Linda Huiskamp vlak nadat ze wakker werd in het ziekenhuis

Van het ongeluk zelf kan Linda zich niks meer herinneren. "Ik werd wakker en er stonden zusters naast mijn bed", vertelt ze. "Ik realiseerde me dat ik daar alleen lag terwijl ik daarvoor nog met Susanne was. Ik wist ergens wel dat het fout was, maar toch wilde ik het niet geloven."

"Ik vroeg aan de zusters: Susanne is er niet meer hè? Toen ze dat bevestigden, stortte mijn wereld in."

Terwijl Linda zwaargewond in het ziekenhuis ligt, worden haar ouders gebeld. Die vliegen zo snel mogelijk naar Australië.

Susanne op het strand in Australië

Na twee weken krijgt Linda de politie op bezoek. De agenten nemen haar mee naar het bureau voor verhoor. "Dat snap ik wel", vertelt ze. "Maar ik begreep niet zo goed wat dat voor consequenties zou hebben."

Op het bureau zit ze in eerste instantie zonder advocaat. "Dat kan daar blijkbaar gewoon", zegt Linda. Het gesprek wordt opgenomen en ze krijgt te horen dat alles wat ze de politie vertelt ook tegen haar gebruikt kan worden. Haar moeder mag erbij zijn, maar alleen om te vertalen.

"Ze vroegen of ik gedronken had. Of ik moe was en of ik een zonnebril droeg. Ze wilden alles weten wat eventueel zou kunnen leiden tot mijn schuld of die van iemand anders. Maar zelfs toen ging er nog geen belletje bij me rinkelen."

Na het verhoor wordt Linda teruggereden naar het ziekenhuis, maar het duurt niet lang voor de politie weer op bezoek komt. Ze wordt gearresteerd op verdenking van roekeloos rijden.

Uiteindelijk sta je toch met Bambi-ogen op de foto.

Linda Huiskamp

"Ik moest mee naar het bureau, kreeg zo’n bordje en er werden foto’s gemaakt. Het was zo bizar, het voelde een beetje alsof ik in een film zat. Ik zei een beetje lollig tegen mijn pa: Zal ik als een echte crimineel op de foto gaan? Maar uiteindelijk sta je toch met Bambi-ogen op de foto."

Rechtszaak

Vanaf dat moment mag Linda West-Australië niet meer verlaten. Haar paspoort wordt ingenomen en ze mag niet in de buurt van vliegvelden komen. Haar arts is een Nederlander en die brengt haar in contact met een advocaat die haar kan verdedigen.

Omdat haar geld op is en ze het goed met het gezin kan vinden, gaat ze bij de arts wonen en wacht ze daar de vier maanden tot haar proces af. "Zij hebben mij er echt doorheen gesleept. Ik weet niet hoe ik het zonder hen had kunnen doen."

En dan klinken de woorden 'not guilty'.

Linda Huiskamp

De rechtszaak duurt vier dagen en al die tijd mag ze met niemand contact hebben. "Dat is omdat je de juryleden niet mag beïnvloeden." Tijdens het proces mag Linda ook niks zeggen.

Op de laatste dag van het proces gaat de jury in beraad. Die moet minimaal een uur vergaderen en elk jurylid moet het met het besluit eens zijn. "Na een uur waren ze klaar en druppelde de jury binnen met een heel serieus gezicht. Ik weet nog dat ik dacht: Die kijken zo serieus, ik word straks afgevoerd."

"De rechter vroeg dan aan de voorzitter van de juryleden of hij wil gaan staan en de uitslag wil vertellen. Toen klonken de woorden not guilty."

"Dat was een onbeschrijfelijk moment. Ik had me het hele proces goed gehouden maar toen begon ik echt heel hard te huilen."

Linda (links) en Susanne in Australië

Linda houdt aan het proces een flinke rekening over: 100.000 euro voor advocaatkosten. Dankzij een stichting die voor haar is opgezet wordt er genoeg opgehaald om alles te kunnen betalen.

Moet je dan maar stoppen met reizen in Australië omdat je zomaar failliet kan gaan bij een ongeluk? "Zeker niet", zegt Linda. "Maar let wel goed op wat voor verzekering je afsluit en kijk goed naar de juridische dekking. Ga vooral reizen, het is supertof, maar zorg dat je goed verzekerd bent. En als er dan wat gebeurt, neem direct contact op met het consulaat, zij weten wat je moet doen."

De familie van Linda probeert op dit moment in contact te komen met die van Jade om hen verder te helpen en te ondersteunen.

Deel artikel: