Aangepast

Jade (21) aangeklaagd voor dodelijk ongeluk in Australië

Een jaar backpacken in Australië kwam voor de Nederlandse Jade Belt (21) afgelopen weekend bruut ten einde. De auto waarin ze reed, raakte zaterdag in de buurt van de plaats Pardoo van de weg en sloeg om.

Een Duitse jongen van 24 jaar en een 20-jarig Nederlands meisje kwamen om het leven. Zelf ligt ze samen met een vriendin nog gewond in het ziekenhuis.

Hoewel nog niet bekend is hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren, staat Jade waarschijnlijk een rechtszaak te wachten. Het veroorzaken van een dodelijk ongeluk geldt in Australië namelijk als misdrijf, waarop maximaal een gevangenisstraf staat van 10 jaar.

"Omdat het gaat om een eenzijdig ongeval, is er pas sprake van een strafbaar feit als ze bijvoorbeeld iets anders achter het stuur aan het doen was. Dat moet onderzocht worden en als dat zo is, zul je je moeten verdedigen", zegt correspondent Robert Portier.

Maar dat is niet het enige: de juridische kosten voor onder meer een advocaat zijn in Australië torenhoog. Het proces kan zo 100.000 tot 150.000 euro gaan kosten.

De ouders van Jade zijn een crowdfundingsactie gestart, omdat de hoge kosten voor het gezin niet zijn op te brengen. De vader van Jade is naar Australië gevlogen om zijn dochter bij te staan.

Deel artikel: