Aangepast

'Russisch nieuws: je wordt er gewoon depressief van'

Een glas wodka aan de keukentafel, met het nieuws op de achtergrond. Maar waarom eigenlijk, want alles wat er op televisie gezegd wordt, neem je met een korreltje zout. Driekwart van alle Russen vertrouwt de media niet meer, blijkt uit onderzoek van Levada.

Slechts 27% van alle Russen gelooft wat de media zeggen. Dit is in een jaar tijd drastisch gehalveerd. Driekwart van de Russen bekijkt het nieuws dus met in het achterhoofd dat er dingen verzwegen worden.

Crisis

De reden voor de sterke daling? Russische media zouden niet realistisch over de economische crisis berichten. Mensen voelden de crisis in hun portemonnee, maar zagen enkel positief nieuws op televisie.

Wij vroegen drie jonge Russen hoe zij naar het nieuws kijken.

Elana: "Dat wij geen vertrouwen meer in de media hebben komt vooral doordat zij ons verkeerde informatie geven. Journalisten voegen feiten toe die niet bestaan, vaak om de 'rating' te verhogen. Wij zien dit heel vaak, de media gooien een sensationeel verhaal eruit en na een tijdje hoor je dat het onzin is of komt er een weerlegging."

"Ik accepteer de informatie die er is, maar neem het niet te serieus. De media manipuleren de samenleving, dat weten we. Het is een politieke zet, en het is een tactiek van onze regering, maar daar kijken we doorheen."

"Ik kijk wel eens naar internationaal nieuws, maar niet vaak. Het verschilt toch niet veel van de Rusissche: dezelfde verkeerde informatie en het verbergen van de feiten zie ik ook daar gebeuren."

Anna: "Russisch nieuws is altijd super dramatisch, het is net een soapserie: je wordt er echt depressief van. Mensen hebben wel door dat het niet allemaal klopt, dus ze vertrouwen het niet. Ook lezen we andere dingen op internet, dus je gaat twijfelen aan wat er op televisie wordt gezegd. Het nieuws op televisie is allemaal gecontroleerd door de overheid, maar we hebben een aantal onafhankelijke nieuwswebsites zoals bijvoorbeeld Echo Mosvki. Al vertellen zij natuurlijk ook niet 100 procent de waarheid".

"Zelf kijk ik nieuws vooral op internet en soms kijk ik uitzendingen van Russisch en internationaal nieuws terug, bijvoorbeeld van de BBC, CNN of Echo. En ja, wij hebben wel gewoon toegang tot alle nieuws: het is geen porno". (red: sinds twee maanden is PornHub verboden in Rusland)

Ilana: "Het nieuws kijk ik zelf vooral op televisie, via de Russische kanalen. Als ik al tijd heb om nieuws te kijken naast mijn werk neem ik niet de moeite om alles te vergelijken met internationaal nieuws. Ik ben daar niet naar op zoek."

"Maar dat wil niet zeggen dat ik de media niet vertrouw. Ik weet dat het een politiek spel is en dat ze alleen laten zien wat zij ons willen laten zien. De waarheid is duur, en wie vertelt de waarheid? Je weet het nooit zeker: behalve op de site van WikiLeaks. Daar vind je de waarheid."

Speciaal filter

Volgens Ellen Mickiewicz, een media-onderzoekster van Cambridge, beschikken Russen over een speciaal 'filter' uit de Sovjet-tijd. Zij 'lezen' het nieuws op een hele andere manier dan wij. "Dit, omdat ze in de Sovjet-Unie informatie tussen de regels door moesten filteren om te kunnen overleven. Russen zijn zich zeer bewust van het feit dat nieuwsverhalen bepaalde regimes steunen", zegt Mickiewicz.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel: