Camiel le Rutte
Aangepast

Achter ADE: de programmeur doet vooral inspiratie op

Terwijl jij aan het dansen bent op Amsterdam Dance Event, zijn dj's, managers en programmeurs druk bezig met hun business. In de dance-industrie gaan namelijk miljarden euro's om. Wat gebeurt er achter ADE? NOS op 3 volgt vijf dagen lang de hoofdrolspelers. Vandaag: de programmeur.

Hun harten kloppen zowat in vierkwarts-drumcomputerslagen, en dat is maar goed ook: zij zijn de mensen die bepalen op welke dj je komende zomer als laatste staat af te dansen op Lowlands. Programmeurs zorgen ervoor dat jouw favoriete elektronische acts naar de Nederlandse popzalen komen.

Tijdens ADE zullen programmeurs niet echt het nieuwe talent ontdekken, dat voorwerk is als het goed is al gedaan. Maar het is voor hen wel dé plek om de mensen te ontmoeten waar ze de rest van het jaar zaken mee moeten doen. Voor Camiel Le Rutte van de Melkweg in Amsterdam is het de drukste week van het jaar. “Ik heb al moeite om mijn gehele eigen programmering te zien.”

Zijn podium is tijdens ADE vijf dagen lang haast non-stop open.

Mogelijke zakenpartners laat Camiel daarom naar hem toe komen: "Ik heb geen tijd om de deur uit te gaan, maar laat mensen die ik wil spreken wel naar mij toekomen. Dat zijn dan vooral mensen waar ik het hele jaar door contact mee heb, maar alleen via Skype, e-mail of telefoon."

Voor hem is ADE dus vooral het festival waarin hij al die mensen eindelijk in real life ontmoet.

ANP

TivoliVredenburg

Een programmeur maakt dus korte dagen en lange nachten. Niet-Amsterdammer Michiel Peeters van het Utrechtse TivoliVredenburg heeft de 'luxe' dat zijn poppodium niet meedoet aan ADE. Toch heeft hij het niet bepaald rustig: het is voor hem een moment om te checken wat de nieuwe trends worden.

"Ik kom naar ADE voor inspiratie. Soms komt dat uit een gesprek met een agent, soms uit een set, het publiek of een locatie. Ik ben bijvoorbeeld in de Claire geweest (een nieuwe club in Amsterdam), dan vraag je je toch af: ‘waarom werkt dit?’ en ‘waarom vinden mensen dit een fijne plek?’."

Het is de drukste week van het jaar. Ik kom de deur haast niet uit.

Camiel Le Rutte, danceprogrammeur Melkweg

Voor Michiel is het een uitdaging om in Utrecht scherp te programmeren. “Eerlijk is eerlijk: Utrecht is niet nummer 1 qua kennis bij de bezoekers. Daar moet je rekening mee houden als je dj’s boekt. Ik kan niet zo vooroplopen als de Amsterdammers. Als het in Amsterdam niet werkt, dan zal het waarschijnlijk in Utrecht ook niet werken.”

Qua slaap heeft Michiel het waarschijnlijk een stuk beter dan veel dj’s: “Ik ben laat thuis, maar pak wel gewoon acht uur slaap. Ik ben scherper en doe meer inspiratie op als ik meer slaap.”

Camiel uit Amsterdam heeft het iets minder getroffen: hij moet bijna 24 uur per dag doorgaan: "We zijn hooguit een uurtje tussendoor dicht, om even schoon te maken. We krijgen als het goed is zo'n 24.000 man over de vloer, dus ik ben volledig gefocust op mijn eigen zaal en kom de deur eigenlijk haast niet uit."

Eerder in deze serie:

Deel artikel: