Caravans op de ADE camping
Aangepast

Kamperen tijdens ADE is goedkoper, maar wel gehorig

Het Amsterdam Dance Event is groter dan ooit. Met 375.000 bezoekers van over de hele wereld is het zoeken naar een slaapplek. Naast de hotels en Airbnb’s kunnen festivalgangers dit jaar ook kiezen voor de ADE SLEEP/OVER, een camping op de NDSM-werf waar ongeveer 100 plekken zijn voor festivalgangers.

“Het zijn vooral buitenlanders die hier boeken”, zegt Miel Hollander. Hij organiseert de camping. “We doen dit omdat de NDSM-werf zichzelf meer wil promoten bij buitenlandse gasten. En de toeristen weten de weg naar de camping te vinden.

Veronica ligt in het bovenste bed

Het is bijna uitverkocht. “Ik ben nog een klein beetje trillerig van gisteravond”, mompelt Veronica uit Noorwegen, die samen met haar vriend Tega uit haar stapelbed komt rollen. Het is een klein houten huisje. Ik heb al 10 keer mijn hoofd gestoten, maar dat is niet erg", zegt hij.

Wel gehorig

Het is geen camping die je op de meeste festivals tegenkomt. In plaats van koepeltentjes staan er legertenten, kleine caravans, houten chalets en een soort inklapbare huisjes. Flip sliep vannacht in een blokhut. Nou ja, van slapen kwam niet heel veel terecht. “Ik heb vooral gefeest en maar heel even geslapen. Je zit middenin het feestgedruis op de NDSM-werf.”

Dat vindt Flip helemaal niet erg: “Het is echt een topplek om te slapen hoor.” Veronica ziet daar ook wel de voordelen van in. “Je kan ook vlakbij het feest even omkleden bijvoorbeeld.”

Koukleumen

Een weekendje in de buitenlucht in oktober kan behoorlijk afzien zijn, maar dat hoeft geen probleem te zijn, zegt Miel. “De cabines zijn verwarmd. Anders wordt het toch een beetje een ontdekkingsreis.” Campinggast Sophie had zich toch op het ergste voorbereid. “We hadden een extra slaapzak meegenomen, dat was wel echt de trick. We hebben het niet koud gehad hoor.”

Sophie

En daar sluiten ook de Noorse toeristen zich bij aan. “Ik ben het noorden van Noorwegen gewend, dus met de kou valt het wel mee” lacht Veronica. De vuurkorven op het terrein zorgen ook voor warmte en dan heb je nog de hottub. “Jammer genoeg was de hottub al leeg toen ik aankwam vannacht, maar dat ga ik vanavond zeker even proberen,” zegt Flip. 's Avonds komt de sfeer past echt los volgens Sophie: "Dan gaan de vuurtjes aan en de biertjes open. Het is echt heel knus en gezellig hier."

Veel goedkoper

Zij slaapt liever hier deze week dan in een hotel. “Een hotel of een Airbnb is gewoon niet te betalen nu.” Ook Tega tukt liever een paar uur op een camping in plaats van in een hotelbed. “Ik betaal liever 200 euro hier, dan 2500 euro in een hotel.” Zijn vriendin wilde niet in een airbnb: “Hier zitten de leuke mensen.”

Deel artikel: