Wonder Woman
Aangepast

Van biseksuele stripheldin tot VN-ambassadeur

Wonder Woman wordt vandaag 75 en viert dat op een bijzondere manier. De bejaarde stripheldin wordt door de Verenigde Naties tot ambassadeur voor vrouwenrechten uitgeroepen. Dit is onderdeel van het beleid van de VN om gendergelijkheid en vrouwenrechten te bevorderen.

De stripheldin vecht al sinds de jaren veertig voor gelijkheid en rechtvaardigheid. Wat ook voor haar spreekt: ze is geen hulpje of afgeleide van een mannelijke held, zoals Supergirl of Batgirl.

Hoe geëmancipeerd ze is, bleek al in een strip uit 1943. Daarin stelde ze zich - in de verre toekomst weliswaar - verkiesbaar voor presidentschap.

Wonder Woman kan helpen de doelen van de VN bij een groter publiek bekend te maken, zegt de woordvoerder tegen The New York Times.

Stripjournalist Michael Minneboo is het met hem eens. "De VN heeft toch een beetje een stoffig imago bij de jeugd en superhelden zijn heel populair." Het lijkt ook te werken. "Het nieuws ging de afgelopen week al als een lopend vuurtje over het internet, dus: operatie geslaagd."

Er is een probleempje: de bekendste outfit van de heldin is een heel korte playsuit met flink decolleté. Nogal seksistisch voor een feministisch icoon? "Daar zijn we ons van bewust", zegt de VN-woordvoerder hierover. "Maar je moet verder kijken dan de buitenkant, wat ze doet is belangrijker dan wat ze draagt."

Daarnaast: eerder dit jaar heeft haar huidige schrijver Greg Rucka verklaard dat Wonder Woman biseksueel is. Hier werd al jaren over gespeculeerd, onder andere omdat ze op een eiland woont met alleen maar vrouwen. "Ze is dus niet alleen een symbool voor vrouwenemancipatie, maar ook voor LGBT-rechten", zegt Minneboo.

Volgens fans mag dit trouwens best explicieter in de strip. "Het is nu subtiel. Het lijkt erop dat de schrijver bang is voor reacties uit conservatief Amerika. Sommige fans hopen dat Wonder Woman in het toekomst gaybashers aanpakt of een vrouw zoent."

Secretaris-generaal Ban Ki-moon zal de stripheldin vandaag officieel benoemen tijdens een ceremonie in New York.

Stripjournalist Michael Minneboo was gisteravond te gast bij Met Het Oog Op Morgen, op radio 1. Luister het gesprek hier terug:

Deel artikel: