Aangepast

#NiUnaMas: Argentijnse vrouwen protesteren tegen stroom van geweld

De Argentijnse straten stonden gisteren vol met paraplu's. Honderden vrouwen demonstreerden in de regen tegen het groeiende geweld in het land. Aanleiding was de 16-jarige Lucía Perez, die vorige week op een vreselijke manier werd verkracht en daaraan overleed. Geen incident, volgens de vrouwen, maar slechts een van de vele voorbeelden van de 'femicides' in het land: vrouwen die vermoord worden door een man.

De vrouwen kwamen samen onder de hashtag #NiUnaMenos. Letterlijk 'niet één minder': geen enkele vrouw zou zo mogen sterven. "Als ik naar huis loop, wil ik me vrij voelen, niet dapper", schreef een vrouw die meeliep op haar spandoek.

Denisse Cufré

Denisse Cufré (30) was bij de protesten in de hoofdstad Buenos Aires. "Het was gigantisch. Er waren zo'n 20.000 vrouwen in de stad en ook nog heel veel mannen en kinderen. De mannen moesten wel achteraan lopen, zodat iedereen kon zien dat het over vrouwen ging."

"Geweld tegen vrouwen is echt een groot probleem: er heerst een cultuur die we moeten veranderen", zegt Denisse. "Iedere dertig uur wordt er in Argentinië een vrouw vermoord door een man. In meer dan negentig procent van de gevallen is het een man die ze kent."

Cultuuromslag

Om het geweld te stoppen is er echt een cultuuromslag nodig, denkt Denisse: "De machocultuur wordt er hier al jong ingestampt: jongens moeten stoer zijn, meisjes lief."

"Maar ook de overheid moet er meer aan doen, in mijn ogen. Vaak worden aangerande vrouwen die naar het politiebureau gaan, niet eens serieus genomen", zegt ze. Aangifte kan volgens haar ook verkeerd uitpakken voor vrouwen. "Als de man zijn vrouw vermoordt of schaadt, mag hij alsnog voor hun kind blijven zorgen. Of, als vrouwen wel de rechtszaal bereiken, mag hun man maar drie maanden niet thuis wonen. Daarna gaat het vaak alsnog fout."

Cris Montgomery

Cris Montgomery woont in La Paz, Bolivia en was ook bij de demonstratie. "Ik heb anderhalf uur meegelopen. Op een gegeven moment zijn we zelfs het ministeriegebouw in gelopen, om een statement te maken. Iedereen schreeuwde, droeg t-shirts met de tekst #NiUnaMenos, en droeg spandoeken met zich mee."

Niet alleen voor vrouwen

De groep was volgens hem erg divers. "Er waren veel mensen van de overheid, politieke partijen, feministen, mensen vanuit de lgbt-community en burgerorganisaties. Er waren ook veel mannen", zegt Cris. "Die liepen rond met banners met #NiUnoMas erop, 'nog een meer'. Het is een knipoog naar de officiële slogan. De mannen bedoelen ermee dat ze één extra persoon zijn die de beweging steunt."

Volgens beiden is de demonstratie nog maar het begin. "Als er niets verandert, zal de beweging alleen nog maar groeien."

Deel artikel: