Ter Stegen redt
Aangepast

'Met deze nieuwe regels wordt voetbal minder saai'

Weet je nog hoe saai het afgelopen EK-voetbal was? Nee, niet omdat Nederland niet meedeed, maar omdat er zo ongelooflijk weinig werd gescoord. Dat viel sportprofessor Gerard Sierksma ook op en daar wil hij wat aan gaan doen. Hij bedacht zes nieuwe regels die het voetbal aantrekkelijker moeten maken en dit zijn ze:

Vanavond worden de regels voor het eerst getest door de Groningse amateurclubs Groen Geel en The Knickerbockers.

Scheidsrechters

"Er zijn twee dingen aan de hand", vertelt Sierksma. "Het aantal doelpunten is heel laag en de snelheid van het spel juist heel hoog. Dat maakt het voor scheidsrechters moeilijk om alles te zien. De invloed van scheidsrechters is daardoor groter geworden en één fout kan dan al een wedstrijd beslissen."

Het aantal goals moet volgens hem dus omhoog, want zo wordt de invloed van een foute beslissing door een scheidsrechter kleiner, plus dat het spel leuker is om naar te kijken.

Als voorbeeld noemt hij de wedstrijd van gisteravond tussen Bayern München en PSV. Daar werd een goal van PSV afgekeurd omdat Gaston Pereiro buitenspel zou staan, maar dat bleek helemaal niet zo te zijn. Misschien wel cruciaal, want anders was het 2-2 geweest. Met de nieuwe regel van Sierksma was het sowieso een goal geweest voor PSV want achter de 16-meterlijn kan je niet buitenspel staan.

NOS-voetbalcommentator Arno Vermeulen ziet wel wat in die regel. "Het is een regel waar in de afgelopen jaren aan geschaafd is, maar nog steeds niet echt goed werkt." Wel moet er volgens hem goed getest worden, bijvoorbeeld in de hogere jeugdcompetities.

'Idioot idee'

Niet over elk voorstel is hij zo positief. Een andere regel is dat de keeper de bal niet meer mag vangen, dus alleen maar wegboksen of tegenhouden en daarna zelf wegschieten. Een idioot idee volgens Vermeulen, want "die keeper staat juist in het doel om de bal te vangen".

Hij denkt niet dat deze regel er ooit gaat komen, en bovendien: "Een keeper die op een geweldige manier de bal uit de lucht vangt is ook prachtig om te zien."

Een andere regel die volgens hem wel kans maakt: tien minuten op de bank als je een gele kaart krijgt. "De tegenstander heeft helemaal geen voordeel bij een gele kaart, het is namelijk geen directe straf als bijvoorbeeld hun aanvaller eraf geschopt wordt."

Daarnaast vindt hij de huidige regel niet eerlijk. "Als na vijf gele kaarten de topspits van Ajax een wedstrijd geschorst wordt, dan heeft de tegenstander in de volgende wedstrijd daar juist profijt van."

Slecht nieuws voor Robben

Ook is er nog een praktisch probleem, want als je in de winter tien minuten eraf moet word je snel koud en neemt de kans op blessures toe. "Niet echt een regel voor Arjen Robben dus", zegt Vermeulen.

Wil je nou zien hoe de nieuwe regels uitpakken? Dat kan. Op de website van Dagblad van het Noorden staat een livestream. Gerard Sierksma is er zelf ook bij en verwacht een leuke wedstrijd. "Ze zijn aardig aan elkaar gewaagd, ik verwacht 4-3 of zoiets."

Deel artikel: