Aangepast

Achter ADE: Richards moordende handenschudschema

Terwijl jij aan het dansen bent op Amsterdam Dance Event, is het voor mensen die werkzaam zijn in de dance-industrie de drukste periode van het jaar. ADE betekent voor hen geen party, maar business.

Wat gebeurt er Achter ADE? NOS op 3 volgt de komende dagen professionals uit de industrie: een dj, een manager, een programmeur en een party-organisator. We trappen af met de directeur van ADE: Richard Zijlma.

Hoewel de meeste mensen Amsterdam Dance Event vooral kennen van de goede feestjes, begon het event ooit als een kleinschalige conferentie voor mensen in de dance-industrie.

Een conferentie is het nog steeds, al kan je het nog onmogelijk kleinschalig noemen: voor duizenden mensen is ADE hét moment elkaar op te zoeken en zaken te doen.

"Dat zijn bijvoorbeeld mensen van platenlabels die op zoek zijn naar de hit van morgen", vertelt ADE-directeur Richard Zijlma. "Maar ook managers van artiesten die willen dat hun artiesten optredens krijgen. Het is één grote dansmarathon voor iedereen die professioneel in deze scene werkt."

Dj Martin Solveig tijdens ADE vorig jaar

Ook Zijlma heeft tijdens het festival eigenlijk maar één doel: in zo weinig mogelijk tijd zoveel mogelijk mensen de handen schudden. Daarvoor pendelt hij tussen de locaties (het zijn er meer dan 100) op en neer op zijn fiets.

"Soms moet ik op vijf plekken tegelijkertijd zijn. Dat kan natuurlijk niet, maar ik probeer overal wel even ergens te zijn en dan zo kort mogelijk. Tien minuten handjes geven en weer door. Het is echt een race tegen de klok."

Er zijn mensen die achter de bar op matjes slapen, omdat het zo druk is.

ADE-directeur Richard Zijlma

Het is voor Zijlma zijn zeventiende editie als festivaldirecteur. Onder zijn leiding is ADE uitgegroeid tot een van de belangrijkste netwerkevenementen in de dance-industrie. Dat is uiteraard mede te danken aan de groeiende populariteit van dance, waar steeds meer geld in omgaat.

Volgens Zijlma levert een weekend ADE Amsterdam tientallen miljoenen euro's op. "Heel de stad zet zich in voor deze scene, vijf dagen lang", zegt Zijlma. "Er zijn mensen die achter de bar op matjes slapen, omdat het zo druk is. Bezoekers hoeven er ook geen idee van te hebben. Iedereen heeft z'n eigen rol tijdens ADE."

Voor Zijlma zelf zit een feestje er niet echt in door zijn moordende handenschudschema. "Heel soms kan ik de verleiding niet weerstaan om te blijven hangen en te genieten van de muziek. Maar vaak staat mijn assistent klaar om te zeggen: we moeten verder. ADE betekent voor mij vooral onderweg zijn. Maar het is heel leuk."

Heb jij een vraag voor ADE-directeur Richard Zijlma? Dan kan je die vanavond aan hem stellen tijdens onze Q&A. Stuur je vraag alvast naar nosop3@nos.nl of stel 'm op onze Facebook-pagina. Om 17.00 uur zit Richard voor je klaar!

Deel artikel: