Aangepast

Student of niet, een reservist moet kunnen schieten

40 studenten gaan binnenkort bij het leger werken. Ze worden reservist, maar hoeven niet in helikopters te vliegen of te schieten op een vijand. Ze werken één dag per week als technicus, programmeur of iets anders dat bij hun studie past.

"Maar je wordt als reservist wel een militair, dus moet je kunnen wat militairen ook kunnen", zegt Klaas Meijer van Defensie. "Alleen ligt de nadruk daar niet op. Voor studenten ligt de nadruk op werkervaring opdoen en wij krijgen jonge, enthousiaste mensen met kennis binnen die we kunnen gebruiken om bijvoorbeeld tijdelijke problemen op te lossen."

Van een studenten-reservist wordt verwacht dat 'ie één keer in de week komt werken bij Defensie. Je rang is 'korporaal' en zo word je ook betaald. Als je op je studie meer studiepunten haalt, groei je ook in rang.

Gijs, student Geschiedenis aan de Universiteit Leiden.

Gijs zit in het derde jaar van z'n studie Geschiedenis en begint binnenkort als 'reservemilitair'. "Ik wil graag ergens terechtkomen waar ik aan de slag kan als analist. Daar kan ik bijvoorbeeld terreinanalyses gaan doen, voordat de krijgsmacht wordt uitgezonden.

Nu zijn er bijvoorbeeld Nederlandse militairen uitgezonden naar Mali, daar had ik dan een analyse voor kunnen maken van de lokale gebruiken daar. Zodat ze vooraf weten waar manschappen terecht komen en hoe ze daarmee om moeten gaan."

We krijgen niet de tests die commando's krijgen, dus die doorsta ik wel.

Gijs, studentenreservist

"En ja, ik heb ook gehoord dat je een basistraining krijgt. En je wordt bijvoorbeeld psychologisch en fysiek gecontroleerd. Daarom ben ik al aan het sporten geslagen. Maar we hoeven niet dezelfde tests te doen die commando's krijgen, dus ik heb er wel vertrouwen in dat ik die doorsta."

Leonoor is bezig met haar eigen koekjeswebshop, maar moet binnenkort toch echt met een wapen leren schieten.

Leonoor studeert Bestuurskunde en gaat ook aan de slag als reservist. "Tijdens de introductieweek kwam ik advertenties van Defensie tegen en het leek me wel wat. Zo kan ik mijn steentje bijdragen op mijn eigen manier. Ik heb m'n scriptie onder meer geschreven over leiderschap, dus het is interessant om eens te kijken naar het leiderschap in zo'n grote organisatie."

"Ik ga aan de slag bij Defensity College, daar richten ze zich er specifiek op om hoogopgeleide studenten geïnteresseerd te krijgen in Defensie. In de tijd dat ik in Leiden heb gestudeerd, heb ik een groot netwerk opgebouwd onder studenten, dus ik denk dat ik daar wel wat kan bijdragen."

Wat betreft die trainingen zegt Leonoor: "Ik hoop dat ik er doorheen kom, ik ben studentenfit zeg maar. Maar ik hockey en zwem ook, dus dat moet wel goed komen. Maar misschien moet ik me voor de zekerheid ook maar iets meer gaan voorbereiden."

Verana studeert Technische Bedrijfskunde en wordt deze week reservist bij de marine. "Ik heb gesolliciteerd en begin deze week of volgende week bij de ICT-afdeling. Daar zijn ze aan het reorganiseren en daar hebben ze een frisse blik voor nodig bij bepaalde onderdelen. Daarom is het voor hun handig dat er studenten komen en voor ons om wat we leren toe te passen."

"Ik hoorde erover tijdens een praatje op de TU Delft en toen heb ik me aangemeld. Ze legden toen al uit dat je als reservist wel uitgezonden kúnt worden, maar alleen als je daar zelf mee instemt. En als ik al zou willen, zou daar nog een heel traject aan vooraf gaan."

In Afghanistan zorgden reservisten voor de kennis die wij niet hadden.

Klaas Meijer, Defensie

Het is dus niet zo dat reservisten alleen worden ingeschakeld als de vijand aan de grens staat, maar ze kunnen dus wel worden uitgezonden. Klaas Meijer van Defensie legt uit: "In Afghanistan bijvoorbeeld, zijn reservisten zelfs uitgezonden. Niet om te vechten, maar om ons te helpen bij de wederopbouw. Maar wel als ze dat echt zelf wilden."

"In Uruzgan kwamen we in zo'n achtergesteld gebied terecht, dat we voor de wederopbouw daar niet de kennis in huis hadden. Maar doordat we reservisten hadden die wél over die kennis beschikten, konden we toch aan de slag."

Deel artikel: