Aangepast

Ook gamers gaan de brexit voelen in nieuwe Football Manager

Het managen van een voetbalteam is al moeilijk genoeg en dat wordt komend seizoen alleen maar moeilijker voor spelers van Football Manager 2017. In de game zitten alle mogelijke brexit-scenario's ingebouwd. Daardoor voelen virtuele voetbalmanagers hetzelfde als de echte: de brexit heeft verregaande effecten. Voor spelers, clubs en eigenlijk iedereen die iets met Groot-Brittannië te maken heeft.

Waarom zou je zoiets inbouwen in een voetbalgame? Omdat het zomaar eens realiteit kan worden voor voetbalmanagers, zegt de maker van het spel, Sports Interactive. Zo is het maar de vraag wie er een visum krijgt en een werkvergunning. Ook de uitbetaling van salarissen wordt een dingetje: een Nederlander die in Engeland voetbalt zal misschien extra belasting moeten afstaan. Wie draait daarvoor op? De club, of de speler?

Miles Jacobsen, de directeur van Sports Interactive, zegt dat hij normaal politiek en sport niet mixt in zijn game. "Niemand wil dat door z'n strot geduwd krijgen. Maar de brexit was te groot om niet in te bouwen", zegt hij tegenover The Telegraph.

Hoe de brexit in het spel werkt

Stel: je bent de manager van Chelsea en je hebt net eindelijk Paul Pogba weg weten te kapen bij Manchester United. Je moest 110 miljoen euro neertellen voor de middenvelder, maar volgende week staat hij eindelijk op het veld. Maar dan krijg je een melding in de game: de brexit-procedure is gestart. Het is maar de vraag of Pogba ook volgend seizoen nog in Engeland mag blijven. Hij is immers Frans, dus krijgt hij wel een werkvergunning?

Gamers krijgen na een tijdje een melding dat de brexit-onderhandelingen zijn gestart. Niet veel later gevolgd door de uitkomst daarvan. Er zijn grofweg drie scenario's:

"We weten nu nog niet hoe de brexit eruit gaat zien, we weten alleen dat 'ie plaats gaat vinden en dat de procedure daarvoor uiterlijk in maart 2017 gestart wordt", zegt Jacobsen. Daarom is er een algoritme in het spel gebouwd om elk mogelijke variant van de brexit te simuleren. Ook een Schots of Noord-Iers referendum voor onafhankelijkheid.

Iedere gamer krijgt daardoor een andere brexit voor de kiezen. Bij een harde brexit gaan de transferwaarden van spelers omhoog. Niet-Britse spelers worden onbetaalbaar: er zullen er maar een paar in aanmerking komen voor een werkvergunning. Daardoor worden Britse spelers duurder, die worden immers schaarser. Ook zal de Premier League minder interessant worden om naar te kijken, de tv-gelden lopen terug. De beste spelers zullen niet meer vanzelfsprekend in Engeland voetballen.

Daarom hoopt iedereen dit scherm te krijgen:

Deel artikel: