Aangepast

'Heel veel te-laatbriefjes' door problemen met Merwedebrug

De receptioniste van het ROC Da Vinci College in Gorinchem zag gisteren al een aantal leerlingen gehaast binnenlopen. Ze waren te laat. Vandaag hetzelfde tafereel, maar nu waren het er wel "heel veel". En dat allemaal door de Merwedebrug.

Met de scooter lukt het studente Chantal nog wel om op tijd de brug over te komen, al is ook dat niet ideaal. "Ik kom wel over de brug, maar sta dan alsnog overal heel lang te wachten. Het kost me alles bij elkaar twintig minuten extra."

We zitten korter op school dan we moeten reizen.

Nathalie

Klasgenoot Nathalie staat naast haar. Ook zij baalt. Deze week heeft ze naar eigen zeggen twee uur gewacht op een bus, die uiteindelijk nooit kwam opdagen. En van die bus moet ze het wel hebben. "Maar dan nog ben ik anderhalf uur langer onderweg. De bus mag niet over de brug en rijdt helemaal om."

Nathalie rekent uit hoe laat ze op moet staan de komende tijd. "Zes uur de eerste bus, betekent om half vijf opstaan. En dan is het maar hopen dat je half negen redt."

Ze denkt even na. "Nee, dat heb ik er niet voor over. Dan zitten we korter op school dan dat we aan het reizen zijn. Dan blijf ik liever thuis. Ze gaan maar een oplossing zoeken."

Gerrit was ook te laat

Ook docenten hebben problemen om op tijd te komen. Gerrit uit het dorp Hank was gisteren te laat. Waar hij normaal achttien minuten doet over zijn reis, is hij nu drie kwartier onderweg. "Het slibt helemaal dicht. Ik verwacht de komende maanden veel chaos."

Hij ondervindt er stress van. "Als docent moet je toch op tijd komen. Het lokaal moet bijvoorbeeld geopend worden. Toch vervelend."

Gerrit heeft weinig begrip voor sommige chauffeurs. Hij ziet vrachtwagens gewoon doorrijden. "Alles staat duidelijk aangegeven in het Engels voor de Poolse en Letse chauffeur. Ze proberen het toch. Dat geeft veel oponthoud."

Monica geeft Nederlands en rekenen. Ze was vanochtend nog geen twee minuten onderweg of het liep al vast. "Het zou helpen als ze betere omleidingsroutes bedenken voor de vrachtwagens. En gooi alsjeblieft weer een extra rijstrook open. Het is dag en nacht ellende." Er is wel een voordeel, zegt ze: volgende week is het herfstvakantie.

Bus

Een docent detailhandel was maar net op tijd vanochtend. Een student van hem had minder geluk. "Die jongen kwam binnen en zei: ja maar meneer, de brug. Ik snapte het niet, want ik was zelf er ook overheen gekomen. Waar had hij het over?"

De jongen moest een te-laatbriefje halen. Maar, belooft de docent: "We zullen coulant zijn."

Deel artikel: