Tjeerd en Qasim
Aangepast

Zoek de verschillen: hipsters en moslims wisselen van kleding

Hipsters en moslims. Ze hebben allebei een baard. Maar hebben ze niet veel meer overeenkomsten? En wat gebeurt er als je die twee van kleding laat wisselen? Het resultaat zie je in de tentoonstelling Hipster/Muslim, die vandaag opent in Amsterdam.

De mannen in eigen kleding (rechts Tjeerd en Qasim)

Bedenker Shirin Mirachor wil zo mensen aan het denken zetten over religie, stereotypen en identiteit.

"Bij de hipster wordt de baard eerder geassocieerd met hip, modern of mannelijk. En bij de moslim denken mensen vooral aan conservatief, religieus en zelfs aan terrorisme. Door de mannen van kleding te laten veranderen, wilde ik mensen even op het verkeerde been zetten."

De mannen in elkaars kleding

Het project is zoveel meer dan alleen maar de foto's van twee gasten in elkaars kleren, zegt 'hipster' Tjeerd (helemaal rechts op de foto hierboven) "Ik hoop dat als mensen mij op de foto zien, dat ze dan denken: het is inderdaad zo oppervlakkig, op het moment dat iemand van kleding wisselt dan zou er ineens een ander label op hem van toepassing zijn. Ik hoop dat mensen zich bewust worden van hoe zij met labels omgaan."

Bezoekers moeten vooral met elkaar in gesprek gaan, zegt hij. "Dat het niet alleen is van 'hé kijk die foto's, hahaha ze hebben van kleren gewisseld.' Nee, laten we het hebben over identiteit, ga met elkaar in gesprek."

Wij spraken Tjeerd en Qasim over vooroordelen over hipsters en moslims en over wat ze met hun foto's hopen te bereiken.

Deze maand heeft Shirin ook een tentoonstelling in Borgerhout, een Antwerpse buurt die slecht bekend staat, en in november zijn de hipsters en moslims te zien in Molenbeek, een Brusselse gemeente.

"Moslims en hipsters wonen vaak in dezelfde buurten, zoals Amsterdam-West of Borgerhout. Maar in hoeverre zoeken ze elkaar op? En hoe kijken ze naar de samenleving? Zijn er overeenkomsten of verschillen? Met de tentoonstelling wil ik het gesprek tussen mensen bevorderen."

Deel artikel: