Sociëteit SSR-NU
Aangepast

Zuinige taps en vegetarische weken: zo vergroenen studenten

Een avondje vegetarisch eten in warm led-licht: het roept niet direct een studentikoos gevoel op. Toch wordt het werkelijkheid: verschillende Utrechtse studentenverenigingen gaan de sociëteit vergroenen. Bij S.S.R.-N.U. komen de biertjes zelfs al uit een energiezuinige tap.

Op initiatief van de gemeente Utrecht lieten verschillende verenigingen een gratis energiescan doen in hun verenigingsgebouw. Volgens Luc Mes, projectmanager, is het verbruik van sommige verenigingen extreem hoog. "Sommige sociëteiten zijn dag en nacht open, dan gaat het gebruik natuurlijk ook omhoog." Besparen kan volgens hem al door hele simpele ingrepen als radiatorfolie en een warmteregelaar.

Vegetarische week

Studenten van Veritas zijn deze maand begonnen met een test: “We gaan een maand papierloos vergaderen en gelasten een vegetarische week in om het milieu te sparen", zegt een woordvoerder. Daarnaast denkt de vereniging aan led-verlichting en betere afvalscheiding. "En aan zonnepanelen, maar dat verdienen we natuurlijk pas na jaren terug."

Sociëteit S.S.R.-N.U.

Bij S.S.R.-N.U. hebben ze eind vorig jaar al maatregelen genomen. "Toen de gemeente met het plan kwam, waren wij eigenlijk al grotendeels klaar", zegt Peter Dekker, lid van de vereniging. Behalve een zuinige verwarming en led-lampen heeft de christelijke vereniging ook de bar aangepakt: "We hebben zuinige koelingen in bruikleen en de ruimte waar onze biertanks staan is beter geventileerd."

Levensstijl

Na de energiescans kwamen de verschillende besturen van de verenigingen bij elkaar, zo zegt Luc Mes. De verenigingen zagen op de korte termijn al voordelen, zowel voor het milieu als financieel. "Wat ook opviel, is dat de studenten veel breder dachten dan alleen het verminderen van het verbruik, ze zagen het als levensstijl. Ze hadden bijvoorbeeld het idee een Facebookpagina te starten om spullen uit te wisselen."

Deel artikel: