Aangepast

Waar blijven de plussize-mannenmodellen?

Vrouwen met een maatje meer: je ziet ze inmiddels in tijdschriften, fashion shows en reclames. Maar waar blijven de dad bods, bierbuiken en love handles? Naar plussize-mannen is nauwelijks vraag in Nederland.

In het buitenland wel, maar ook pas sinds kort. Eerder dit jaar contracteerde voor het eerst een groot internationaal modellenbureau een plussize-mannenmodel: de 27-jarige Zach Miko. Hij staat onder contract bij IMG Models, het bureau waar ook Kate Moss en Giselle Bünchen onder vallen.

Miko heeft heupen van 107 centimeter (in plaats van de 'maximale' 100), is langer dan de meeste modellen en heeft geen six pack (wel een klein buikje). Toch is hij volgens Vogue de man die de fashionwereld gaat veranderen.

De Amerikaan stond onder meer model voor Target, de op één na grootste winkelketen van het land. "De vrouwenindustrie heeft goed werk afgeleverd door diversiteit te steunen", vertelt hij. "Ik weet niet waarom de mannenindustrie er zo lang over doet."

Ook de mannen hebben gemiddeld gewoon een grotere maat.

Miranda Koelemeijer

Een paar maanden na Miko werd bekend dat ook een groot Engels bureau een plussize-mannenmodel tekende: de 24-jarige Ben Whit. Zijn eerste klus was voor Bad Rhino, een merk met grote maten.

En Nederland dan?

Volgens Nederlandse modellenbureaus komt het werk voornamelijk uit het buitenland. Vooral vanuit Duitsland is de vraag groot, omdat ze daar meer catalogi hebben (denk aan Otto, Aldi en Lidl) en en graag mensen met gemiddelde maten afbeelden. Duitse modellenbureaus hebben dan ook al veel langer plussize-mannen in de aanbieding.

"Ik vind het heel jammer dat het hier niet zo is", zegt boeker Miranda Koelemeijer. "Ook de mannen hebben gemiddeld gewoon een grotere maat. Je merkt nu dat labels en winkels als de Bijenkorf steeds meer aandacht hebben voor plussize-vrouwen. Maar ik heb geen idee waarom ze de mannen niet boeken."

Toch krijgt haar model Rob zo nu en dan wel een opdracht. Hij is het meest geboekte mannelijke plussize model van Nederland.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Rob heeft inmiddels klussen gedaan voor ketens in Engeland, Duitsland en ook voor een Nederlands t-shirtmerk. Hij is nog niet zo lang bezig met zijn modellencarrière. "Als iemand me drie jaar geleden had gezegd dat ik nu modellenwerk doe in Engeland, Duitsland en Nederland, dan had ik hem op laten nemen in een gesticht."

Ook al is hij model voor grote maten, de strijd tegen té veel kilo's blijft. "Ik ben een bourgondiër, hou van lekker eten en koken, dus ik moet continu waakzaam blijven. Je portfolio is toch gebaseerd op je maten, dus daar moet ik me wel aan houden.

Leven van het modellenwerk is voor plussize-mannen nog onmogelijk, omdat er in Nederland weinig interesse voor is. Ze zijn dan ook maar bij een paar gespecialiseerde modellenbureaus te boeken. Ook Rob kan er niet van leven.

"Het is voor mij een leuke hobby. Ik heb gelukkig een flexibele werkgever die mij de ruimte geeft." Zijn persoonlijke doel is al bereikt: "We kunnen openlijk praten over een maatje meer. Er is steeds meer kleding beschikbaar bij grote warenhuizen en merken. Ik heb mijn steentje daaraan bijgedragen, daar ben ik meer dan blij mee."

Deel artikel: