Aangepast

Eerste YouTube-tentoonstelling ter wereld geopend in Beeld en Geluid

In het museum dat we vooral kennen van de 'oude media' kun je vanaf vrijdag naar een tentoonstelling over... YouTube. De afgelopen avond werd in het Instituut voor Beeld en Geluid de eerste YouTube-tentoonstelling ter wereld geopend - natuurlijk in het bijzijn van bekende vloggers. De aanwezige vloggers - onder anderen StukTV, Ponkers, de Latooys Serena Verbon en Fijne vrienden - zijn samen goed voor meerdere miljoenen abonnees.

Toch blijft het best bijzonder, om als jonge YouTuber nu al in een museum te staan. Melanie Latooy, die ruim 239.000 abonees heeft op haar channel, begrijpt het wel. "Het nieuwe en hippe YouTube moet natuurlijk wel in zo'n gebouw gepresenteerd worden. Ik vind het heel bijzonder en heel gaaf."

YouTuber Dionne Slagter (416.000 abonnees) vindt het "bizar" dat YouTube in zo'n korte tijd de mediawereld op z'n kop heeft gezet. "Het is zo snel gegaan. Twee jaar geleden werd ik nog lang niet serieus genomen", zegt ze. "Nog steeds worden YouTubers nogal eens als vloggers neergezet - en vloggers zijn kut. Dat hoor je heel vaak en dat vind ik jammer."

Dionne ziet de waardering die YouTube krijgt in Beeld en Geluid als iets positiefs. "Er wordt vaak gezegd van 'het is maar makkelijk', maar er komt nog heel veel bij kijken." Want hoewel ze haar volle creativiteit kwijt kan op YouTube, moet ze privacy inleveren.

'Dit zijn de tv-makers van de toekomst'

Directeur van Beeld & Geluid Jan Müller is blij met de tentoonstelling. "We zijn naast een museum natuurlijk ook het nationale beeld- en geluidsarchief van Nederland. Daar horen Nederlandse YouTube-video's ook tussen", zegt hij, terwijl hij bij het bellen onderbroken wordt door het gejoel van een paar vloggers. "We zien gewoon dat deze vloggers de tv-makers van de toekomst zijn. Hun materiaal krijgt daarom ook een plekje in het archief."

Volgens Müller worstelt de Publieke Omroep (NPO) ook met de vraag welke rol YouTube zou moeten spelen. "Jongeren kijken niet langer televisie, maar zijn eigenlijk alleen nog maar online. Steeds meer omroepen spelen daarop in door ook een channel te beginnen."

Deel artikel: