Onde meer de Jonge Socialisten, de LSVb en DWARS ondertekenden het jongerenmanifest

Jongeren over hun onderwijs: 'vergeet onze generatie niet'

Jongerenorganisaties presenteerden vanmiddag een manifest waarin ze met oplossingen komen voor een aantal problemen in het onderwijs. Onder meer de studentenorganisaties LSVb en het ISO, de Nationale Jeugdraad (NJR) en jongerenafdelingen van politieke partijen ondertekenen het document.

Gelijke kansen

Nooit eerder verenigden zoveel jongerenclubs zich om onderwijsmaatregelen op de agenda te zetten. "Het is echt breed gedragen, dat is uniek", zegt ISO-voorzitter Jan Sinnige. "Studentenorganisaties, belangenbehartigers voor mbo'ers en politieke organisaties, iedereen doet mee."

Wat willen ze? Onder meer:

- Gelijke kansen
- Betaalbaar onderwijs
- Gelijke waardering voor mbo, hbo en wo en voldoende mogelijkheden om door te leren.

Volgens Jan zit de kracht er nu in dat alle ondertekenaars via hun eigen weg werken aan deze maatregelen. In totaal hebben 23 clubs hun handtekening gezet onder het jongerenmanifest, waarin het vooral gaat over gelijke kansen. "Wij gaan via de Tweede Kamer en het ministerie hiermee aan de slag, anderen via partijprogramma's en congressen."

"De toegankelijkheid staat echt onder druk in het onderwijs", volgens LSVb-voorzitter Jarmo Berkhout. "We willen weer gelijke kansen voor iedereen. Het moet beter, anders worden mensen de dupe."

De LSVb slaagde er eerder niet in om het afschaffen van de basisbeurs tegen te gaan, gaat dit manifest wel voor een tegengeluid van Den Haag zorgen? "We moeten het nu proberen. We hebben toen niet onze zin gekregen; ik hoop dat het nu meer invloed heeft. En aangezien we nu met zoveel zijn, zou het me verbazen als de politiek dit negeert."

Dus wat zijn hun oplossingen? Onder meer:

- Studiefinanciering voor studenten die een premaster volgen
- Geen verdere verhoging van het collegegeld
- Vergoeding van onderwijsmateriaal voor mbo'ers
- Kwalitatief goede loopbaanbegeleiding
- Het recht om een stageplaats aan te dragen.

"We zien dit echt als een springplank", zegt Tom van den Brink van het CDJA. "Het zijn misschien niet de grootste en meest concrete maatregelen, maar het is echt een goede basis. Dit kunnen we meenemen naar de partijcongressen."

Want dat verkiezingsjaar maakt een hoop mogelijk. De jongerenpartijen worden om input gevraagd voor verkiezingsprogramma's. "Het is spannend en mooi als het CDA kan meebewegen met ons."

En horen ze zichzelf niet terug, "Dan kunnen we resoluties in het partijcongres indienen en wordt er over gestemd", vertelt Tom. "Zien we iets niet genoeg op de agenda, dan gaan we daar stukken over schrijven."

Het collegeld moet echt op peil blijven.

Tom van den Brink

Het lijkt Tom mooi alle punten terug te zien, maar wat ze het belangrijkst vinden is het collegegeld. "Dat moet echt op peil blijven. Het is al zoveel hoger dan vroeger. Daarnaast moet het echt mogelijk worden om voor iedereen een studie te volgen, in welke stad je wilt. Veel studenten kunnen dat nu niet omdat de huur en het collegegeld zo hoog liggen. Die lening is niet voldoende."

Ik wil vooral dat de politiek niet vergeet dat de jongere generaties niet vergeten moeten worden.

Jarmo - LSVb

"Ik wil vooral dat de politiek niet vergeet dat de jongere generaties niet vergeten moeten worden", zegt Jarmo. "Afgelopen maanden is het veel over ouderen gegaan en dat is te begrijpen. Maar wij als jongerenorganisatie hebben ook zo onze problemen en daar moet aandacht voor komen."

Deel artikel: