Tim (27) trekt het land door als zuipkeetadviseur

Heel veel bier, harde muziek en twintig van je beste vrienden in een caravan op een weiland: op het Nederlandse platteland zijn honderden zuipketen te vinden. Zo ook in het dorp Staphorst, waar de gemeente de schuren beter in de gaten wil houden. Dus worden er binnenkort zogenoemde keetadviseurs in het leven geroepen.

Die keetadviseurs zijn geen oud-politieagenten of ambtenaren, maar jonge keetbezoekers zelf. Staphorsters tussen de 18 en 22 jaar kunnen een cursus volgen, waarbij ze onder meer leren over alcoholgebruik en brandveiligheid. Die kennis geven ze vervolgens door aan hun mede-keetbezoekers in het dorp.

Zulke adviseurs zijn niet nieuw. Tim Dijkhuis (27), vroeger zelf fervent keetbezoeker, reist al drie jaar het land door om plattelandsjongeren te informeren over het runnen van hun keet. Ook beoordeelt hij de zuipschuren voor de wedstrijd 'De beste keet van Nederland'.

Inmiddels heeft Tim zo'n dertig keten bezocht. De organisatie waarvoor hij werkt, Keetkeur, is al langs zo'n 300 zuipschuren geweest. "Maar dat is waarschijnlijk nog niet eens de helft van alle keten in Nederland."

Tim Dijkhuis

Is zo'n bezoek niet heel betuttelend? "De keethouders hebben zichzelf aangemeld en willen ook dat we langskomen. Bovendien vertel ik over mijn eigen keet-ervaringen van vroeger, dat maakt het minder belerend."

De keetgangers bouwen alles zelf. Ze maken zelf een bar of een eigen skihut.

Tim Dijkhuis

Skihut

"In ieder gehucht is wel een keet te vinden: in een schuurtje, een oude stal of een caravan", vertelt Tim. "Toen ik nog wat jonger was, ging ik naar een oud winkelpand. Die feestjes gingen daar vaak heel lang door. Iedereen nodigde elkaar uit en voor je het wist stond je met zo'n honderd mensen op een kluitje."

Het valt Tim op hoe handig de keetjongeren zijn geworden in het upgraden van hun schuur. "Ze bouwen echt alles zelf. Ze maken zelf een bar of een eigen skihut. Die doet vaak niet onder voor een echte kroeg. In vergelijking daarmee was mijn keet een bijeen geraapt zootje."

Een keetadviseur aan het werk

Toch valt er nog genoeg te verbeteren aan de keten, vertelt Tim. "We zien vaak dat de brandveiligheid niet in orde is. Zo staat er vaak een gaskacheltje in een minicaravan, dat vliegt zo in de fik. Daar geven wij informatie over."

De naam zuipkeet gebruikt Tim niet; liever noemt hij het gewoon keet. Toch valt het onderwerp alcoholgebruik niet te vermijden bij een bezoek. "Het is voor minderjarigen niet verboden om alcohol te drinken in een keet, want het staat altijd op een privéterrein. Maar we zeggen wel: geef je vrienden die al dronken zijn geen extra biertje, probeer dat niet uit."

Geen controleurs

De adviseurs in Staphorst moeten geen strenge handhavers worden, vertelt een voorlichter van de gemeente. "Hun taak is om tips te geven om de keet nog beter te maken dan -ie al is. De adviseurs zijn even oud als de keetgangers. Staphorst is geen groot dorp, dus de kans is groot dat ze elkaar al kennen. Het is de bedoeling dat ze elkaar gaan helpen als jongeren onder elkaar."

Dus wanneer kan je in Staphorst een adviseur in je keet verwachten? Dat kan nog wel even duren: het plan is pas net door het college van de gemeente.

Deel artikel: