Nederlands Kampioen Douwe Macaré
Aangepast

Een nieuwe skatebaan en toch weinig olympische liefde

In Tilburg is vandaag het Nederlands Kampioenschap skateboarden begonnen. De sport wordt steeds professioneler omdat het olympisch wordt in 2020. Maar niet iedereen is daar blij mee.

Dat een olympische status zo zijn voordelen heeft, is dit weekend te zien in Tilburg. Voor het eerst in veertien jaar is er een speciale baan gebouwd voor dit kampioenschap.

"Eindelijk kunnen we het doen hoe we het altijd hadden willen doen", vertelt André van Dijk van de Skateboardfederatie Nederland. "Alle dertien vorige edities hebben we het in een bestaand skatepark gedaan. Dat betekende dat mensen die er woonden een thuisvoordeel hadden. Nu hebben we een baan die voor iedereen nieuw is, dus dat is eerlijker."

Toch is niet iedereen te spreken over de olympische status. "Sommigen vinden het heel tof en zien het als een stukje erkenning. Anderen zien skateboarden niet als sport maar als een lifestyle. Het is een gesloten community met eigen ongeschreven wetten. Zij vinden dat niet passen bij het olympische", vertelt Van Dijk.

Onder de ontevreden skateboarders is ook Bart van 16. "Ik vind het op zich wel vet omdat er hierdoor nieuwe parken komen, maar ik vind ook dat skateboarden anders is dan andere sporten. Er komen misschien straks mensen die het niet als levensstijl zien, maar alleen als sport."

Skateboarder Pascal ziet om zich heen dat de Olympische Spelen nauwelijks leven. "Veel mensen willen dat het underground blijft. Ze vinden het gek als skateboarden straks op televisie komt." Hijzelf is er niet zo bang voor. "Misschien dat sommige mensen zullen veranderen, maar anderen blijven gewoon hetzelfde."

De nieuwe skatebaan in Tilburg

Waar komt dit verzet vandaan?

"Er zit een bepaalde rebelse mentaliteit in bij veel skateboarders", vertelt van Dijk. "Dat komt omdat je als skateboarder je ding doet in een stedelijk omgeving en je krijgt daarvoor niet altijd waardering van autoriteiten, zoals een wijkagent bijvoorbeeld."

Sommige skateboarders koppelen de ene autoriteit aan de andere, denkt Van Dijk. Daarom willen ze liever niet met het IOC samenwerken. Ook is er angst dat de skatecultuur verloren zal gaan. Maar hij heeft goede hoop. "We hebben vier jaar te gaan en wij denken dat het veel kan opleveren voor skateboardend Nederland."

Eerder spraken we Nederlands Kampioen Douwe Macaré al eens over de veranderingen van zijn sport.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel: