Zonneauto Nuna
Aangepast

'Onze zonneauto valt nogal op in Zuid-Afrika'

Tien minuutjes voor de finish gebeurde het: de studenten van de TU Delft konden met hun zonneauto Nuna de dagzege al ruiken, toen de Zuid-Afrikaanse politie het voertuig aanhield. Wie te laat finisht, krijgt normaal gesproken straftijd, maar de organisatie besloot daar vanochtend van af te zien.

Sarah is student Industrieel Ontwerp aan de technische universiteit, en rijdt mee in het konvooi. "De politie had niet echt een duidelijke reden waarom ze ons van de weg haalden. Ze waren benieuwd wat we daar deden. Op de openbare weg in Zuid-Afrika valt Nuna natuurlijk nogal op."

Aanhouding Nuna op weg naar Port Elisabeth

Tijdens de SASOL Solar Challenge rijden teams van over de hele wereld gedurende acht dagen een race van Pretoria tot aan Kaapstad. Het team is, zoals altijd, favoriet; van de negen toernooien wonnen de Delftse studenten er zeven.

Iedere twee jaar maken de studenten een nieuwe zonnewagen, die wel altijd Nuna heet. Ieder jaar wordt de aerodynamica iets verbeterd, “maar de echte vooruitgang zit hem nu in de zonnepanelen. Waar alle andere teams zonnepanelen inkopen, hebben wij een heel eigen paneel gemaakt.”

Interieur Nuna

Het is de zesde dag van de race, en Nuna begint het zwaar te krijgen. Harde wind en hobbelige wegen zijn een probleem voor de lichte wagen. "De kap waaide van het bestuurdersgedeelte en door een losse draad viel 80 procent van de panelen uit. Het is opgelost, we liggen nog steeds op kop, maar het blijft spannend."

Zaterdagmiddag eindigt de race in Kaapstad. “Iedereen verwacht dat wij dit wel weer even zullen winnen, maar het wordt steeds spannender.” Vroeger wonnen de studenten nog met drie uur verschil, bij de vorige editie hadden ze nog maar acht minuten voorsprong.

Heeft het team er nog wel vertrouwen in? "Jazeker, de sfeer zit er goed in. We houden het hoofd koel, dat is onze kracht denk ik."

Deel artikel: