Evert ten Napel
Aangepast

FIFA 17 is uit dus wij belden met Evert ten Napel

De nieuwe FIFA-game ligt vanaf vandaag in de winkels. Extra bijzonder: het is dit jaar voor de tiende keer dat commentatorenduo Evert ten Napel en Youri Mulder jouw rushes langs de zijlijn van commentaar voorzien. We besloten Evert daarom eens te bellen.

Weer een nieuwe editie van FIFA met Youri Mulder en Evert ten Napel!

"De tiende alweer, geweldig hè!"

Hoe gaat het opnemen van het commentaar in zijn werk?

"Eens per jaar worden Youri en ik in een studio in Utrecht gezet, waar we de nieuwe teksten voor dat jaar inspreken. Daar zijn we per jaar ongeveer een week mee bezig. Er worden ook veel zinnen uit eerdere jaren meegenomen in het nieuwe spel, dus je breidt het als het ware steeds verder uit. Het geluidsmateriaal gaat dan naar de hoofdkantoren, waar ze nog eens honderd keer controleren of alles klopt en het in de juiste volgorde wordt gezet."

"Ik heb het wel geprobeerd te spelen, maar dat werd niks. Ik kan sjoelen en klaverjassen, maar daar houdt het wel mee op."

Voetbalcommentator Evert ten Napel

Mag je je eigen teksten schrijven?

"Niet helemaal. We krijgen ieder jaar een uit het Engels vertaalde tekst toegestuurd via een vertaalbureau. Dat moeten we dan in onze eigen voetbaltaal zien te polijsten. Die vrijheid hebben we inmiddels, maar in het eerste jaar ging dat wel anders. Toen wilden ze dat we alles letterlijk gingen vertalen - en dat klonk natuurlijk helemaal nergens naar. Na wat bellen over en weer hebben ze toen ingestemd dat we onze eigen vertaling mochten maken. Groot nadeel was dat we toen wel alles opnieuw moesten opnemen."

Ben je na afloop tevreden?

"Nou ja, er gaat wel eens iets mis in het spel. Maar dat is bij de navigatie van je auto natuurlijk ook zo. Veel van die zinnen zou ik in het echt natuurlijk nooit zo zeggen. Je hebt dan af en toe eens van die pesterige computernerds die er dan wat op aan te merken hebben. 'Je zei dat die goal niet zat, maar die zat écht wel!' Ja jongens, daar doe je niks aan. Ik kan natuurlijk niet bij iedereen thuis in dat kastje gaan zitten!"

Je geeft nu al tien jaar commentaar bij FIFA, maar kun je het ook een beetje spelen?

"Ik heb het wel eens geprobeerd te spelen, maar dat werd niks. Ik kan sjoelen en klaverjassen, maar daar houdt het wel mee op. Ik heb ook niet zo'n ding - hoe heet dat, een Xbox? - dus dat schiet ook niet op."

Je zit al op tien. In hoeveel edities van FIFA kunnen we jouw commentaar nog verwachten?

"Ik werk nu nog voor FOX Sports als commentator. Als ik daar ooit mee stop, dan wordt het voor hen natuurlijk ook minder betrouwbaar om mij dan in het spel te houden. Bedenk wel, als ik ermee stop moeten ze alle zinnen die Youri en ik in de afgelopen tien jaar hebben ingesproken weer opnieuw gaan opnemen. Dat is maanden werk."

Krijg je nog weleens opmerkingen van collega's?

"Laatst zei een collega eens dat, mocht ik er ooit mee ophouden, hij het best wilde overnemen. Wie dat was? Daar kan ik niks over zeggen."

Wat vind je de ergste zin in het spel?

"Dat zou ik echt niet weten. En dat zeg ik niet om er onderuit te komen, maar ik weet het echt niet."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Hoe is de nieuwe FIFA?

Aan het begin van het voetbalseizoen verschijnt er een nieuwe FIFA-game, die door fanatieke gamers van top tot teen wordt geanalyseerd. Gamejournalist Willem van der Meulen van Power Unlimited heeft FIFA 17 al kunnen spelen. Over het commentaar van Evert en Youri kan hij alleen niets zeggen.

"Het eerste wat ik doe is altijd het commentaar instellen naar het Engels. In het Nederlands is het altijd tergend slecht", lacht hij. "Niks ten nadele van Youri en Evert, maar het Engels vind ik gewoon beter klinken. Er zijn meer zinnen in opgenomen en ze brengen meer achtergrondinformatie."

Los van het Nederlandse commentaar vindt Willem FIFA 17 naar eigen zeggen een 'hele goede game'. "Je ziet dat ze hard aan de graphics hebben gewerkt. Bij EA Sports hebben ze nieuwe software gebruikt om nóg beter de gezichten weer te geven. Het nadeel is dat de bewegingen van de spelers er daardoor nog wat lomp uitzien. Het zal een paar jaar kosten voordat ze dat hebben geperfectioneerd."

De grootste innovatie is volgens Willem de nieuwe spelmodus The Journey, waarin je een jong talent volgt vanaf het begin van zijn carrière. "De grote kritiek op FIFA was dat de game nogal eenzijdig was. Je kon tegen elkaar, of met een team in een competitie spelen - en dat was het dan wel", zegt hij. "Nu volg je één speler en zie je hoe hij steeds beter wordt. Dat had de game hard nodig."

Willem van der Meulen van Power Unlimited (midden)

Deel artikel: